Mainos

Ruotsi solmi yhteistyösopimuksen Naton kanssa

Ruotsin hallitus on hyväksynyt uuden yhteistyösopimuksen sotilasliitto Naton kanssa. Kaksivuotinen sopimus koskee aiemman rauhankumppanuussopimuksen (PfP) piirissä tapahtuvia yhteisiä sotaharjoituksia ja lujittaa entisestään Ruotsin puolustusvoimien ja Naton yhteistyötä.

Sen jälkeen kun Ruotsi vuonna 1994 innokkaana liittyi rauhankumppanuus- eli PfP-sopimukseen, maan puolustusvoimat on sopeuttanut toimintansa monilta osin Naton standardeja vastaaviksi. Käytännön yhteistyö ruotsalaisjoukkojen ja Naton kesken sujuu kitkattomasti rauhanturvaoperaatioissa. Sanovatpa jotkut Nato-virkailijat, että Ruotsin puolustus soveltuu Naton rakenteisiin paremmin kuin monen Naton jäsenmaan.

Nyt solmittava sopimus koskee niinkin arkaluontoisia asioita kuin ilmatilan valvontaa, puolustuksen suunnittelua ja rahoitusta, materiaalihankintoja, puolustuspolitiikkaa ja -strategiaa, sotilaallista koulutusta, sotilasoppeja ja sotilaallisia perusrakenteita. Sopimus kattaa vuonna 2002-2003 järjestettävät harjoitukset.

Puolustusministeriön mukaan kyse ei kuitenkaan ole yleisestä sotilaallisesta yhteistyöstä. Suuri PfP-harjoitus pidetään maaliskuun alussa Puolassa. Ruotsi lähettää harjoitukseen 1700 sotilasta.

Vaikka Ruotsin puolustusta on nopeaan tahtiin sopeutettu Naton rakennelmiin ja normeihin erityisesti rauhanturvaoperaatioita varten, Ruotsin hallituksella ei ole näillä näkymin mitään suunnitelmia Ruotsin liittämiseksi Natoon.

Puolustusministeri Björn von Sydow vahvisti viimeksi eilen, että sotilaallinen liittoutumattomuus on Ruotsin johtotähtenä. Näin siitäkin huolimatta, että hänen suomalainen kollegansa Jan-Erik Enestam samassa tilaisuudessa väläytti Suomen mahdollista jäsenyyttä sotilasliitossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.