Ruotsalaistutkimus: Hyvä kunto keski-iässä voi ehkäistä ja myöhäistää dementiaa

7:42

Hyvässä fyysisessä kunnossa olevat keski-ikäiset naiset säästyvät dementialta huomattavasti todennäköisemmin kuin huonommassa kunnossa olevat. Ero on huomattava jopa verrattuna kohtalaisessa fyysisessä kunnossa oleviin.

Neurology-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 191 keskimäärin 50-vuotiaan ruotsalaisnaisen 44-vuotiseen seurantaan.

Katso jutun alussa olevasta videosta, mistä muistisairauden tunnistaa ja miten muistisairautta voi ehkäistä tai hidastaa.

Tutkimuksen alussa kuntotestin perusteella hyvässä fyysisessä kunnossa olleista ainoastaan viisi prosenttia sairastui dementiaan seurannan aikana. Se oli selvästi vähemmän kuin muissa ryhmissä.

Testin perusteella kohtalaisessa kunnossa olleista sairastui 25 prosenttia, huonokuntoisista 32 prosenttia ja testin keskeyttäneistä 45 prosenttia.

Silloinkin, kun hyväkuntoinen naisen sairastui dementiaan, hän sai diagnoosin keskimäärin 11 vuotta myöhemmin kuin kohtalaisessa kunnossa olevat. Tämä tarkoitti diagnoosia keskimäärin 90-vuotiaana.

Tutkijat korostavat, ettei tutkimuksen perusteella voi sanoa, että dementiariski pieneni vain ja ainoastaan keski-iän hyvän fyysisen kunnon takia, mutta samaan viittaavia tuloksia on saatu aiemmissakin tutkimuksissa. Tämä viittaakin siihen, että huolehtimalla fyysisestä kunnostaan keski-iässä voi mahdollisesti pienentää riskiään sairastua dementiaan tai ainakin lykätä sen alkamista.

Dementiaa sairastaa noin 190 000 suomalaista, mutta monilla on varsinaista dementiaa lievempää muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää. Muistisairaudet ovat yleistyneet huomattavasti ja jatkavat yleistymistä jatkossakin.

Koko maailmassa on tällä hetkellä arviolta 50 miljoonaa muistisairasta.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja