Ruotsalaistieto: Itämeren kaasuputken reittiä voidaan muuttaa

Uudenmaan ympäristökeskuksen kokoaman lausunnon mukaan saksalais-venäläinen kaasuputki ei ole välttämättä Itämeren kannalta haitattomin vaihtoehto.

Suunnitellun Itämeren kaasuputken linjausta saatetaan muuttaa niin, ettei se kulkisi arvokkaiden luontoalueiden läpi. Asiasta on ilmoittanut saksalais-venäläisen energiayhtiön Nord Streamin edustaja Ruotsin Radion lähetyksessä tänään.

Kaasujohtoa ei yhtiön mukaan ole kuitenkaan tarkoitus siirtää maan päälle.

Monet Itämeren valtion ovat vaatineet muun muassa perusteellisia selvityksiä siitä, miten ruoppaukset ja räjäytykset vaikuttavat ympäristöön. Esimerkiksi Suomen ympäristöviranomaiset ovat moittineet maakaasuputken reittiä.

Uudenmaan ympäristökeskuksen lausunnon mukaan linjaus ei välttämättä ole ympäristölle haitattomin. Merentutkimuslaitos puolestaan on esittänyt, että suunniteltu putki tulisi rakentaa ainakin 15 kilometriä kaavailtua etelämmäksi.

Nord Stream haluaa rakentaa noin 1200 kilometriä pitkän maakaasuputkiston Venäjältä Itämeren pohjaa pitkin Saksaan. Putkilinja kulkisi Venäjän ja Saksan aluevesillä sekä Suomen, Ruotsin ja Tanskan talousvyöhykkeillä. Suomen aluevesirajan ulkopuolisella talousvyöhykkeellä linja kulkisi noin 370 kilometrin matkan.

Ensimmäinen putki tulisi käyttöön vuonna 2010, ja toinen putki asennettaisiin 2012. Tämän jälkeen siirtokapasiteetti olisi 55 miljardia kuutiota kaasua vuodessa.

Nord Streamin omistavat venäläinen Gazprom sekä saksalaiset E.ON ja BASF.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat