Miksi suomalaishiihtäjät eivät pysy pystyssä? Jari Isometsältä tyly arvio kaatuilusta: "Siinä jäykistyy pääkin"

Lahden Salpausselän sprinttihiihtoja värittivät MM-kisoista tutut suomalaishiihtäjien kaatumiset. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä kertoo näkemyksensä siihen, miksi niin moni härmäläinen on laonnut ladun pintaan tälläkin kaudella.

Lahden Salpausselän sprinttihiihdoissa rytisi. Suomalaishiihtäjistä ladun pinnassa kaatumisen seurauksena kävivät Niilo Moilanen (kolmesti), Ville Ahonen ja Ristomatti Hakola. Heidän lisäkseen Jasmin Kähärä kolautteli aitoja ladun reunalla, mutta onnistui pitämään itsensä sentään tolpillaan.

Osittain Moilasen ja Ahosen kolarista johtuen Suomen hiihtäjistä vain yksi ainoa selvisi Lahden sprinteissä välierävaiheeseen, kun 12 suomalaista oli kuitenkin päässyt erävaiheeseen aika-ajoista.

– Ilman kaatumisia oltaisiin varmaankin saatu joku muukin kuin Kerttu Niskanen välieriin, mutta huomiota herättävä seikka on, että täällä niin kuin MM-kisoissa aika usein se kaatuja on suomalainen, MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä summaa.

– Tietysti muillekin sattuu niitä, mutta ihan jos lähtisi tilastoja katsomaan, varmaan suomalaiset siellä kaatumistilaston kärjessä on.

Isometsällä on kylmänviileä näkemys siitä, miksi juuri suomalaisilla on ollut vaikeuksia pysyä tolpilla sprinttikisoissa tällä kaudella.

– Ei jakseta hiihtää ja ollaan maitohapoilla viimeisissä mutkissa, Isometsä paaluttaa.

– Jokainen, joka on kroppaa joskus rasittanut maitohapoille, tietää, että lihaksisto ja kropan hallinta heikkenee aika olennaisesti. Eikä ainoastaan lihakset jäykisty, vaan siinä jäykistyy pääkin, kun tuska alkaa olla kova. Siinä tulee helposti tehtyä vääränlaisia valintoja.

Yksinkertaisesti ilmaistuna: suomalainen hiihtäjä kestää verrattain huonosti maitohappoa, mikä on näkynyt kaatumisten lisäksi maailmancupin sprinttihiihtojen tulostaulukossa.

– Näkisin, että tämä on siihen enemmän yhteydessä kuin siihen, että suomalaiset olisivat jotenkin huonompia laskemaan. Kyllä me suksella ollaan ihan taitavia, mutta kun maitohappoa tulee reiteen, niin se taito katoaa.

Havainto toimii myös käänteisesti. Kovakuntoisimmille sprinttitykeille sattuu harvemmin stipluja vaikeillakaan laduilla.

Lue myös:

    Uusimmat