Ruotsalaislegenda virtsasi roskakoriin Helsingissä – seurannutta mysteeriä hämmästellään vielä tänä päivänä

Ruotsalainen jääkiekkolegenda Christer Abrahamsson virtsasi roskakoriin Helsingissä vuonna 1974. Sen jälkeisen ratkaisun syitä ihmetellään vieläkin.

Ruotsalaissivusto Hockeysverige julkaisi tuoreeltaan artikkelin, jossa vuosikymmenien takaisista tapahtumista on haastateltu muun muassa Abrahamssonin kiekkoilleita kaksoisveljeksiä Thommya ja Christeriä. Vaikka veljekset olivat kiistatta Ruotsin parhaimpiin kuuluneita pelaajia, heitä ei valittu vuonna 1976 historian ensimmäiseen Kanada-cupiin, jota pidetään ensimmäisenä kaikki aikansa parhaat jääkiekkoilijat yhteen keränneenä turnauksena.

Puolustajana pelanneen Thommy Abrahamssonin mukaan Ruotsin jääkiekkoliiton puheenjohtajana tuolloin toiminut Ove Rainer oli päättänyt, ettei häntä ja maalivahti Christeriä valita turnaukseen.

– Tähänkään päivään mennessä emme ole saaneet selitystä, miksi. Siitä syytettiin tapausta, jossa Christer joutui virtsaamaan roskakoriin tauolla vuonna 1974 Helsingissä. Se ei silti tietenkään voinut olla syynä siihen, miksemme saaneet osallistua Kanada-cupiin, Thommy sanoi.

– Näin on. Sanotaan, ettemme päässeet osallistumaan, koska olin pissannut Helsingin jäähallissa roskakoriin, kun en päässyt wc:hen. Olisiko minun pitänyt sen sijaan juosta sementtilattialla ja pilata luistimet, jotta en olisi voinut enää pelata sitä ottelua? Christer Abrahamsson jatkoi.

– Koko juttu oli lapsellinen, emmekä minä tai Thommy saaneet Rainerilta hyvää ja vankkaa selitystä, miksemme päässeet mukaan.

Thommyn mukaan monet pelaajat olisivat olleet tapauksen myötä valmiita boikotomaan koko turnausta. 

– Sekä minä että Christer sanoimme, että on parempi, että me jäämme pois kuin että koko joukkue pelaa huonosti. Luojan kiitos näin tapahtui, mutta olimme tietysti erittäin pettyneitä.

"Olisin ehkä voinut mennä rajoille"

Myöskään Ruotsin päävalmentajana tapahtuma-aikaan toiminut Hans "Virus" Lindberg ei sanojensa mukaan saanut koskaan selitystä, mikseivät Abrahamssonit saaneet osallistua Kanada-cupiin. 

– Jälkeenpäin ajatellen olisin ehkä voinut mennä rajoille, mutta se oli ensimmäinen turnaukseni enkä astunut tarpeeksi esille. Sekä Christer että Thommy olisivat joka tapauksessa olleet pelikelpoisia, ellei liitto olisi tehnyt sitä päätöstä, jonka se teki, Lindberg perkaili.

Ruotsi sijoittui 1976 Kanadan voittamassa Kanada-cupissa neljänneksi. Suomi oli turnauksessa viimeinen, kuudes.

Molemmat Abrahamssonit saavuttivat kaksi MM-hopeaa ja kolme -pronssia. He ovat tätä nykyä 76-vuotiaita.

Lue myös:

    Uusimmat