Mainos

Ruotsalaiskirja: Estonia-turma olisi vältetty parilla puhelinkeskustelulla

Entinen ruotsalainen merenkulun tarkastaja Bengt Erik Stenmark sanoo uudessa kirjassa, että hän olisi estänyt Estonia-autolautan lähdön kohtalokkaalle matkalle, jos olisi saanut tiedon aluksessa olevista vioista.

Näin kertoi Ruotsin uutistoimisto TT keskiviikkona. Tallinnassa olleet ruotsalaiset merenkulun tarkastajat eivät kuitenkaan tavoittaneet Stenmarkia puhelimitse Estonian lähtiessä Tallinnasta syksyllä 1994.
-Olisin tietysti estänyt Estonian lähdön, jos olisin saanut puhelun Åke Sjöblomilta (Tallinnassa olleelta tarkastajalta) ja jos hän olisi ilmoittanut minulle pöytäkirjassa olleet tiedot, sanoo Stenmark pian ilmestyvässä Protokollet (Pöytäkirja) -kirjassa, jonka ovat kirjoittaneet Mats Holm ja Susanna Popova.

Kyseessä olevan pöytäkirjan olivat laatineet Åke Sjöblom ja hänen kollegansa Gunnar Zahle'e tarkastettuaan Estonian muutamia tunteja ennen aluksen lähtöä. Ruotsalaistarkastajat olivat Tallinnassa opettamassa meriturvallisuutta virolaisille ja tutkivat siksi Estonian.

Virallisessa tutkimuksessa Estonia oli havaittu merikelpoiseksi, mutta ruotsalaistarkastajien tutkimus antoi toisenlaisen kuvan, kertoo Ruotsin uutistoimisto TT. Åke Sjöblom yritti soittaa ruotsalaistarkastajien tutkimustuloksista Bengt Erik Stenmarkille. Tämä oli kuitenkin Islannissa, eikä Sjöblom tavoittanut häntä.

Kirjassa Stenmark sanoo, että jos hänet olisi tavoitettu, hän olisi estänyt aluksen lähdön. -Olisin soittanut muutamia puheluja, ja asia olisi järjestynyt, sanoo Stenmark kirjassa.

Estonia upposi Turun saariston tuntumassa syyskuussa 1994 matkalla Tallinnasta Tukholmaan. Turmassa kuoli 852 ihmistä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.