Ruotsalaisjuoksija kärähti dopingista - tulistunut agentti laukoi tylyä tekstiä: "Onneksi he saivat hänet"

Ruotsista levisi perjantaina maailmalle uutinen, jonka mukaan maastojuoksun Euroopan mestari Robel Fsiha on antanut positiivisen dopingnäytteen.

Fsihan kerrotaan antaneen positiivisen näytteensä Etiopiassa 25. marraskuuta, noin kaksi viikkoa ennen Lissabonin EM-maastoja. Fsiha on syntyjään Eritreasta, ja hän sai Ruotsin kansalaisuuden loppuvuodesta 2018.

Ruotsin yleisurheiluliitto on asettanut Fsihan väliaikaiseen kilpailukieltoon, mutta toistaiseksi ei tiedetä, minkä dopingaineen käytöstä häntä epäillään.

Expressen kertoo, että Fsihan agenttina toimi espanjalainen Juan Pineda. Yleisurheilupiireissä kiistanalaisena hahmona pidetty Pineda edusti myös kenialaista Abraham Kiptumia, jonka dopingkärystä uutisoitiin marraskuussa. Kiptum on entinen puolimaratonin ME-mies, tosin hänen ennätysaikansa mitätöitiin dopingkäryn vuoksi.

Ruotsalaislehti tavoitti Pinedan, mutta hän ei omien sanojensa mukaan tiennyt, että Fsiha oli antanut positiivisen dopingnäytteen.

– Hän oli vain agenttitoimistoni listoilla. Emme ole kuulleet hänestä vuosi sitten juostun Bahrainin maratonin jälkeen. Joulukuisten EM-maastojen jälkeen hän sanoi, että hänellä on uusi manageri, Pineda sanoi.

Expressenin toimittaja huomautti Pinedalle, että Fsiha oli antanut positiivisen näytteen ennen EM-maastoja. Oletettavaa siis oli, että Fsiha edusti yhä Pinedan agenttitoimistoa.

Vihjaus sai Pinedan tuohtumaan.

– En välitä siitä, milloin näyte annettiin. En välitä. Hän ei ole minun urheilijani. En tiedä hänen liikkeistään helmi- ja joulukuun välissä mitään.

– Onneksi he saivat hänet kiinni. Aina kun dopingtestaajat saavat urheilijan kiinni, olemme tyytyväisiä. Olemme väsyneet huijareihin, Pineda sanoi.

Alkuvuodesta 2020 Fsihan agenttina aloittanut Hussein Makké kommentoi asiaa Expressenille suopeammin. Hän tuomitsi suojattinsa teot.

– Olen järkyttynyt. Tämä on ennen muuta surullista. Tällaisella toiminnalla ei ole sijaa meidän yrityksessämme. Tuomitsemme kaikki urheilijat riippumatta siitä, ketä he ovat ja mitä maata he edustavat. Ei epäilystäkään.

Lue myös:

    Uusimmat