Ruotsalaishyökkääjä pelaa ensi kaudella Venäjällä – avautuu tilanteestaan: "Minulla ei ole varaa ostaa itseäni ulos"

Hyökkääjä Jakob Lilja on kolmas ruotsalaispelaaja, joka pelaa ensi kaudella KHL:ssä. Tre Kronoristakin tuttu hyökkääjä kertoo, että hänellä ei ole varaa purkaa juuri ennen sotaa Moskovan Dynamon kanssa allekirjoitettua sopimusta.

Lilja, 29, pelasi kaksi edellistä kautta KHL-seura Barys Nur-Sultanin riveissä. Sopimus tulevasta kaudesta Moskovan Dynamon kanssa allekirjoitettiin helmikuussa, vain hieman ennen Venäjän hyökkäyssodan alkua. Lilja kertoo Expressenille, että on yrittänyt aktiivisesti saada sopimuksensa purettua.

– Minulla ei ole varaa ostaa itseäni ulos sopimuksesta, Lilja toteaa.

KHL:ään sopimuksen tekivät aiemmin kaksi Liljan maanmiestä. Lukosta tuttu puolustaja Robin Press sekä Tampa Bayn organisaatiosta siirtyvä Fredrik Claesson ovat kirjoittaneet pahvit tulevasta KHL-kaudesta.

Lilja on maailmantilanteen muututtua tehnyt kertomansa mukaan alusta asti selväksi, että haluaa purkaa sopimuksen. 

– Purkamista on yritetty. sveitsiläinen seura yritti neuvotella ostaakseen minut ulos. Samoin Malmö ja Linköping, Lilja taustoittaa.

Seuratasolla ratkaisua ei ole löytynyt. Lilja ei ole itse tietoinen, tekivätkö seurat sopimustarjouksia tai miten keskustelut etenivät. Lilja korostaa, että hänellä itsellään ei ole taloudellista mahdollisuutta irtautua sopimuksesta.

– Purkamiseen tarvitaan enemmän rahaa kuin minulla itselläni on, Lilja kertoo.

Kaikki yhteydenpito Moskovan Dynamoon on hoidettu Liljan agentin kautta. Hän ei ole itse ollut yhteydessä ensi kauden seuraansa. Ruotsin Jääkiekkoliitolta ei ole apuja tilanteeseen kuulunut.

– Jossain vaiheessa puhuttiin, että liitto tulisi apuun. Sieltä ei ole kuitenkaan kuulunut mitään. 

Liljalta kysyttiin myös, maksetaanko ulkomaalaispelaajalle kovempaa palkkaa, kun määrä on katastrofaalisesti laskenut. Liljan mukaan kaikki palkat ovat kuitenkin hänen tietojensa mukaan laskeneet.

Lilja tiedostaa, että Venäjällä pelaaminen tuomittaneen laajasti ympäri maailmaa. Hän on kuitenkin omien sanojensa mukaan tehnyt selväksi, että haluaisi irtautua sopimuksesta.

– Olemme sanoneet selkeästi, että haluamme purkaa sopimuksen. Tilanne on mikä on, pitää katsoa kuinka tässä käy, Lilja toteaa.

Lilja on pelannut myös Ruotsin jääkiekkomaajoukkueessa useaan otteeseen. Venäjällä pelaaminen tarkoittanee, että maajoukkueen ovet sulkeutuvat.

– Ymmärrän täysin, jos niin tapahtuu. Maajoukkuepelien kohtalo ei tosin ole ollut juuri nyt prioriteettini, Lilja kommentoi.

Liljan mukaan urheilijan on kannettava vastuunsa tekemästään sopimuksesta. Hän sanoo ymmärtävänsä sopimuksensa aiheuttamat reaktiot. Lilja kuitenkin muistuttaa, että asiat eivät aina ole niin mustavalkoisia.

– Tähän vaikuttavat monet tekijät. Kuten aiemmin sanoin, olen valmis purkamaan sopimuksen ja jättämään rahat pöydälle, mutta se maksaa minulle enemmän kuin mitä omistan, Lilja summaa.

Lue myös:

    Uusimmat