Mainos

Ruotsalaiset ihmettelivät Putinin tuloa Suomeen – Niinistö nousi yleisön joukosta puolustamaan

2:03

Kultaranta-keskustelun puolustuspolitiikkaa ja Venäjä-suhteita käsittelevä keskustelu kuumeni, kun presidentti Sauli Niinistökin joutui erikseen puolustamaan presidentti Vladimir Putinin kutsumista Suomeen.

Keskustelu sai alkunsa, kun Ruotsin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Karin Ernström totesi, että Ruotsissa Putinin kutsumista Suomeen pidetään hyvin outona.

– Kysymykseni liittyy Putinin lähestyvään Suomen-vierailuun. Sitä pidetään Ruotsissa jos nyt ei täysin käsittämättömänä niin ainakin aika vaikeana ymmärtää. Enpä usko, että Ruotsiin Putinia tällä tavalla kutsuttaisiin, Ernström totesi.

Suurlähettiläs René Nyberg perusteli vierailua pitkällä yhteisellä rajalla ja laajalla kahdenvälisellä yhteistyöllä. Ruotsalaiset kuitenkin tukivat Ernströmin näkemystä.

Paneelin puheenjohtaja Carl Haglund kysyi vielä pääpanelistilta, Ruotsin puolustusvaliokunnan puheenjohtajalta Allan Widmanilta, kutsuisiko pääministeri Stefan Löfven Putinin Ruotsiin.

Widman oli hetken hiljaa ja vastasi:

– Ei, enpä todella usko että kutsuisi.

2:30

Niinistö: Olette vähän jäljessä ajastanne

Tässä kohtaa presidentti Sauli Niinistö nousi esiin yleisöstä ja otti puheenvuoron.

– En kyllä odottanut nousevani paneelin jäseneksi, mutta kun nyt näin kävi, otetaanpa tämä asia lyhyesti esiin, Niinistö aloitti.

Niinistö alleviivasi puheenvuorossaan dialogin tärkeyttä myös Venäjän kanssa.

– Esimerkiksi Yhdysvallat käy paljon enemmän dialogia Venäjän kanssa suoraan kuin mitä me näemme. Tämä on aivan selvä asia, Niinistö sanoi.

– Olen kuullut arvostelua, tosin siitä on jo vuosia aikaa, myös Baltiasta ja nyt näköjään myös Ruotsista, ja minusta te olette vähän aikaanne jäljessä nyt.

– Jos katsotaan sitä tiheyttä, jolla Euroopassa tätä dialogia halutaan käytävän, niin se on aika merkittävää. Viimeksihän komission puheenjohtaja (Jean-Claude)Juncker kävi Pietarin talousfoorumissa, Niinistö perusteli.

– Haluan tehdä selväksi myös sen, että näissä keskusteluissa joita käyn, ei koskaan ole nostettu esiin toivomusta, pyyntöä saati vaatimusta että Suomi muuttaisi sanktiopolitiikkaansa, tai että Suomi muuttaisi Krimin valloituksen ja itäisen Ukrainan aggression tuomitsemista. Eikä koskaan ole myöskään esitetty mitään toivomuksia tai vaatimuksia siitä miten Suomi järjestää ulkopoliittisen linjansa, tai miten Suomi harrastaa yhteistoimintaa Ruotsin kanssa, EU:n kanssa tai suoraan Yhdysvaltojen kanssa tai kehittää Nato-kumppanuuttaan.

4:48

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja