Ruotsalaisasiantuntija: Estonian kyljestä paljastunut kohua herättänyt reikä ei todennäköisesti johtunut osumasta merenpohjaan

3:20
Video: Suomen, Ruotsin ja Viron mielestä Estonian hylyllä tarvitaan lisätutkimuksia.

Autolautta Estonian kyljessä paljastunut uusi reikä ei todennäköisesti aiheutunut aluksen osumasta merenpohjaan, arvioi Chalmersin teknillisen yliopiston merenkulun asiantuntija Martin SchreuderAftonbladetille.

Virolaisasiantuntijat ja monet ruotsalaistoimittajat ovat väittäneet, että uusi reikä olisi syntynyt todennäköisesti, kun Estonia osui merenpohjassa olleisiin kiviin.

– Se tuntuu epätodennäköiseltä, että se (Estonian osuminen merenpohjaan) olisi aiheuttanut reiän. Se vaatii jotain kovempaa kuin savea, Schreuder kommentoi Aftonbladetille.

Raportti: Pohjassa paksu savikerros

Ruotsin turvallisuustutkintaviranomaisen saamassa vuonna 1996 tehdyssä ja Ruotsin merenkulkulaitoksen tilaamassa raportissa todetaan, että Estonian turmapaikalla merenpohja koostuu pehmeästä noin 5–30 metriä paksusta savikerroksesta, jonka alla on moreenia.

Raportin laadintaan tehdyissä tutkimuksissa ei kuitenkaan tuolloin otettu kantaa, onko maaperä voinut aiheuttaa vaurioita Estoniaan.

Myös hylkyasiantuntija Linus Andersson kommentoi Aftonbladetille, että merenpohja Estonian hylyn ympärillä on hänen mielestään savea.

Ruotsin, Viron ja Suomen turvallisuustutkintaviranomaiset kertoivat viime viikolla, että ne haluavat tehdä uusia tutkimuksia Estonian kyljessä ilmi tulleista uusista rei'istä.

Asiasta uutisoi Suomessa ensin Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja