Mainos

Ruotsalainen ihmisoikeusaktivisti pidätetty Kiinassa – onko videoitu tunnustus aito?

0:53

Kiinan televisiossa on esitetty haastattelu, jossa ruotsalainen ihmisoikeusaktivisti sanoo rikkoneensa Kiinan lakeja ja aiheuttaneensa maalle vahinkoa.

Peter Dahlin pidätettiin Pekingissä 3. tammikuuta ja häntä syytetään Kiinan kansallista turvallisuutta vahingoittavan toiminnan rahoittamisesta.

Chinese Urgent Action Working Group -ihmisoikeusjärjestön, jossa Dahlin toimii, sanotaan myös ”palkanneen ja kouluttaneen muita keräämään, tuottamaan ja vääristelemään Kiinaa koskevaa informaatiota.”

Kiinan television haastattelussa Dahlin tunnustaa teon.

– Olen rikkonut Kiinan lakia. Olen aiheuttanut vahinkoa Kiinan hallitukselle ja aiheuttanut mielipahaa Kiinan kansalle, hän sanoo videolla.

Ihmisoikeusjärjestö kiistää lainrikkomukset. Chinese Urgent Action Working Group sanoo uutistoimisto AP:lle, että tunnustus on ”mitä ilmeisimmin saatu pakottamalla”.

– Väärät ja valheelliset tunnustukset ovat näinä päivinä yleisiä. Tämä uutinen herättää todellakin levottomuutta, kommentoi järjeston tiedottaja Michael Carter ruotsalaiselle Aftonbladet-lehdelle.

Järjestön itsensä mukaan se kouluttaa ja tukee kiinalaisia ihmisoikeusjuristeja.

Peter Dahlin sanoo videolla myös, että häntä on pidätysaikanaan kohdeltu hyvin.

– Kohtelussani on otettu huomioon erityinen sairauteni, Dahlin sanoo täsmentämättä tilaansa sen tarkemmin.

Ruotsalaisen Expressen-lehden mukaan Dahlin tarvitsee sairauteensa lääkitystä päivittäin.

Ruotsin ulkoministeriö ei ole kommentoinut Dahlinin tunnustusta. Ruotsin Kiinan-suurlähetystön työntekijä on kuitenkin tavannut hänet viikonlopun aikana. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.