Ruoki siiliä oikein – älä anna maitoa

Siilille ei kannata juottaa maitoa vaan ihan tavallista vettä. Ruokakupissa kauppansa tekevät koiran- ja kissanruoat. Kesä on helteitä ja kovia sateita lukuun ottamatta huonoin ajankohta ruokinnalle.

– Siili todellakin tykkää maidosta ja juo sitä, mutta sille ei kannata antaa maitoa, koska siilillä on laktoosi-intoleranssi. Se menee maidosta ripulille, menettää nestettä ja painoa ja taantuu voinniltaan melkoisesti, siilejä aktiivisesti 12 vuoden ajan hoitanut ja Tuula Nyströmin kanssa kirjan Eurooppalaisen siilin suojelu ja hoito kirjoittanut Tiina Kinnunen sanoo.

Siilit itse etsivät luonnosta ravinnokseen muun muassa hyönteisiä sekä hiirien ja rottien poikasia.

– Siinäkin mielessä se on erittäin hyvä asukki hiiriongelmista kärsiviin lähiöihin.

Ihminen voi syöttää siilille kissojen ja koirien purkkiruokaa.

– Mieluiten kissojen, koska niissä proteiinimäärä on yleensä korkeampi kuin koirien ruoissa. Jotkut siilit eivät kuitenkaan tykkää yhtään esimerkiksi kalasta, ja monet kissanruoat ovat kalapohjaisia. Eli vähän kannattaa katsoa, mikä näyttää maistuvan. Voi sanoa, että mitä proteiinipitoisempi kissan- tai koiranruoka, sen parempi.

– Määrällisesti ruokaa voi antaa niin paljon kuin siili vain syö. Se kyllä itse tietää, milloin lopettaa.

Siilille voi tarjota myös lihaa ja kypsää kananmunaa, mutta tällaisen ihmisten kotiruoan tulee olla mausteetonta ja hyvin vähäsuolaista.

– Mitään makkarakastikkeen loppuja ei pidä syöttää, koska ne ovat useimmiten niin voimakkaita, että siili menee ripulille ja menettää sen painonnousun ja hyödyn, jota ihmisen ruokinnasta pitäisi saada.

– Kaikkein paras apu siilille on, että laittaa pihaan matalaan kuppiin tarjolle vettä. Muuten niiden pitää vaeltaa aika pitkiäkin matkoja vettä löytääkseen. Kesäisin tuleekin todella paljon ilmoituksia nestehukkaisista siileistä. Ne huojuvat ja ovat heikkoja eivätkä välttämättä jaksa puolustautua kuten pitäisi.

Pidä huolta hygieniasta

Siili syö tyypillisesti noin kahdeksan–yhdeksän aikaan illalla.

– Valoisina iltoina hyväkuntoiset urokset saattavat lähteä liikkeelle vasta kymmenen–yhdentoista aikaan. Sen sijaan nälkiintyneet, sairaat tai imettävät naaraat liikkuvat ja tankkaavat päivälläkin, koska ne tarvitsevat ravintoa niin paljon, ettei sen keräämiseen riitä yksistään yöaika.

Ruokailupaikan on hyvä olla suojaisa.

– Siili syö mielellään jonkin puskan alla tai metsän reunassa, jotta se tuntee pääsevänsä vaaran uhatessa turvaan, Kinnunen sanoo.

Hyvä ruokailuastia on matala ja tukeva. Jotkut käyttävät esimerkiksi vanhaa paistinpannua.

– Ruokinta-astiat pitää pestä hyvin jokaisen ruokinnan jälkeen – ja tietenkin eri pesuvesissä kuin ihmisten astiat.

– Toiset suosivat kertakäyttölautasia, koska ne on helppo laittaa roskiin eikä niitä tarvitse pestä. Olen itsekin käyttänyt kertakäyttölautasia. Se on hygieenistä ja helppoa, mutta ei tietenkään kovin ekologista.

Ruokinta kesällä altistaa loistartunnoille

Siili on ihmisen ruokinnan armoilla etenkin keväällä ja syksyllä, kun ravintoa on luonnossa niukasti.

– Siilit jäävät tietylle elinalueelle, kun ne huomaavat, että siellä on ruokaa. Jos siiliä ei aio ruokkia säännöllisesti, ruokaa ei kannata antaa ollenkaan. Silloin siilit ymmärtävät lähteä muualle.

Kesän ajaksi ruokinta on tosin hyvä keskeyttää.

– Loistartuntoja on siilien välillä kesäaikaan niin paljon, että monet yksilöt yhteen paikkaan keräävästä ruokinnasta saattaa olla silloin enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos siilejä kuitenkin ruokkii keväästä syksyyn, pitää kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan eli korjata ulosteet pois ruokapaikan lähistöltä ja pestä ruoka-astiat todella hyvin.

– Ruokinnan lopettamisessa kesäksi on tietysti sekin puoli, että kesäkuukausina ruokaa on tarjolla luonnossa. Ja se on paljon parempaa kuin ihmisen tarjoama ruoka. Hyönteiset ovat kuitenkin siilin pääravinto, ja ihmisen antamat ruoat ovat vain lisäapua.

Helteet ovat poikkeus, joka vahvistaa säännön.

– Helteiden ja pitkien tai rankkojen sadekausien aikana siilit ovat pulassa, koska ne eivät yksinkertaisesti löydä ruokaa. Kun hyönteiset häviävät muualle, siiliä kannattaa ruokkia, oli kuukausi mikä tahansa, Kinnunen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat