Määräys: Kaikki minkit lopetettava turkistarhoilta, joilla todettu lintuinfluenssaa – lajissa piilee huolestuttava riski

Jopa kymmeniä tuhansia turkiseläimiä joudutaan lopettamaan lintuinfluenssan vuoksi 2:22
Jopa kymmeniä tuhansia turkiseläimiä joudutaan lopettamaan lintuinfluenssan vuoksi.

Ruokaviraston uuden päätöksen mukaan kaikki minkit on lopetettava turkistarhoilta, joilla on todettu lintuinfluenssatartunta, kerrotaan Ruokaviraston tiedotteessa. 

Päätöksessä on huomioitu myös Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) näkemys asiaan. Kettujen ja supikoirien suhteen toimitaan edelleen tapauskohtaisen harkinnan perusteella. 

Minkki on erittäin ongelmallinen laji lintuinfluenssatartuntojen suhteen, sillä minkin ylähengitysteissä on sekä lintujen että ihmisten influenssaviruksia sitovia reseptoreja, joten minkki sairastuu herkästi molempien influenssatyyppien aiheuttamiin tartuntoihin, tiedotteessa kerrotaan. 

Minkki toimii siksi muita nisäkkäitä tehokkaammin väli-isäntänä, jossa influenssavirus voisi muuttua paremmin ihmisiin tarttuvaan muotoon. Tällaisten muunnosten leviämisen estämiseksi on Ruokaviraston mukaan tärkeää hävittää kaikki minkit tartunnan saaneilta tarhoilta. 

Toistaiseksi Ruokavirasto on tehnyt lopetusmääräyksen kolmelle turkistarhalle. Uusien lopetusmääräysten valmistelu jatkuu tällä viikolla. Ruokavirasto ei julkaise tietoa tietoa lopetusmääräyksen saaneista tarhoista.

Lopetusmääräys koskee kymmeniä tuhansia minkkejä. Tarkempi määrä ei vielä ole tiedossa.

Pitääkö lemmikkien omistajien olla huolissaan lintuinfluenssasta? 9:06
Pitääkö lemmikkien omistajien olla huolissaan lintuinfluenssasta?

Tarhojen omistajilla on oikeus hakea valtiolta korvauksia lopetetuista eläimistä. Korvauksen määrästä ei ole vielä tietoa. 

Lintuinfluenssaa on heinäkuun loppuun mennessä todettu Ruokaviraston mukaan kahdellakymmenellä turkistarhalla. Neljän tarhan näytteet ovat parhaillaan tukittavana.

Ruokaviraston asettama lintuinfluenssan tartunavyöhyke kattaa tällä hetkellä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakunnat. Tartuntavyöhykkeen alueilla.

Tartuntavyöhykkeellä on kielletty siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona. Kielto koskee myös luonnonmukaista tuotantoa harjoittavia pitopaikkoja.

Juttua päivitetty 1.8.2023 kello 13.30: Lisätty tietoa tartuntavyöhykkeestä.

Lue myös:

    Uusimmat