Läntinen ja itäinen ruokakulttuuri olivat aikoinaan törmäyskurssilla kymenlaaksolaisessa keittiössä. Itäiseen perinteeseen kuului uunin päivittäinen käyttö, jonka ansiosta pöydässä oli usein tuoretta ja hapanta ruisleipää sekä laatikkoruokia. Läntisen tyylin mukaisesti uunia lämmiteltiin puolestaan harvakseltaan, jolloin leipä syötiin kuivattuna ja keittoruuat olivat yleisiä. Lisäksi lännessä arvostettiin makeaa tai hapanmakeaa ruokaa. Ilmansuuntien tuottamat erot ovat maakunnassa tasoittuneet 1800-luvulta lähtien, mutta suuntauksista jäi jäljelle moninainen ruokakulttuuri.
Maakunnassa maistuu rieska
Nykyisin runsas uunin käyttö on tyypillistä kymenlaaksolaisille ruuille. Lisäksi keittiöissä viipyy usein leipomusten tuoksu. Maakunta on pääosin kuulunut niin sanotun pehmeän leivän alueeseen, jolloin uunit ovat olleet rakennuksen sisällä ja leipää on leivottu usein. Kymenlaaksossa on leivottu paljon rieskoja, jotka on yksinkertaisimmillaan tehty vedestä ja jauhoista. Eräs leipäperinteen erikoisuuksia on perunalepuska.
Viime sodan jälkeen karjalaiset toivat tullessaan karjalanpiirakkakulttuurin. Vaikka leipäkulttuuri onkin yhtenäistynyt, niin länsisuomalaiset imelälimput, mallasleivät samoin kuin verileivät ovat Kymenlaaksossa melko harvinaisia. Kahvileipää on maakunnassa leivottu vain juhliin.
Happamuus ja sienet tulivat idästä
Mieltymys happamaan on tullut Kymenlaaksoon ilmeisesti Venäjältä ja Virosta. Hapanleivän lisäksi happamuus on ollut suosittua muissakin ruuissa. Virolahdella on jo kauan vietetty kesäisin hapanvellijuhlia. Kyseinen velli on valmistettu herneistä, perunasta ja hapantaikinan juuresta. Parhaimmalta velli maistuu voisilmän kanssa. Muita happamia ruokia ovat olleet rahkasta ja piimästä valmistetut leivonnaiset ja jälkiruoat sekä hapankaali.
Kymenlaaksossa on käytetty monipuolisesti luonnonvaraisia sieniä ja marjoja. Sienet ilmestyivät aikoinaan ruokapöytiin venäläisten ansiosta. Sieniä kerättiin huviloihin myytäviksi ja samalla niitä opittiin itsekin käyttämään. Marjojen yhdistäminen viljaan on ollut melko yleistä. Tyypillisimpiä Kymenlaakson marjaruokia ovat olleet esimerkiksi uunipuolukkapuuro, marjamämmi ja marjareemi.
Ruuille keksittiin hauskoja nimiä
Maakunnan ruuat ovat aikojen kuluessa saaneet leikkisiä nimiä. Esimerkiksi retsukka, puolapipa, perpuusi, pirinä, tikkutollo, pirana ja marjaressu ovat kaikki marjamämmin synonyymejä. Elimäellä tikkutollolla tarkoitetaan perunalimpputaikinaa, jota syötiin puuron tapaan. Nimet ovatkin usein paikkakuntakohtaisia, joten ruokien oikeista ja vääristä nimityksistä ei kannata kiistellä.
Ruokakulttuuria vaalitaan
Viime vuosina Kymenlaaksossa on kiinnitetty paljon huomiota ruokakulttuuriin. Maakunnassa on kartoitettu historiaa, kehitelty vanhan pohjalta uutta ja edistetty voimakkaasti pienimuotoista elintarviketuotantoa. Kymenlaaksossa valmistetaankin nykyisin muun muassa villisikatuotteita, lammasjalosteita, useita erilaisia marjatuotteita, juustoleipää, liköörejä ja viinejä, luomuleipää, kalajalosteita sekä makeisia. (Finfood)
Kokeile perunalepuskaa
n. 16 kpl
n. 12 keskikokoista perunaa maitoa 1 tl suolaa 1 kananmuna n. 2 dl vehnäjauhoja n. 2 dl ohrajauhoja
1. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Survo perunat ja lisää joukkoon maitoa niin, että siitä tulee sosemaista. 2. Lisää soseeseen suola, muna ja jauhoja niin paljon, että saat käsin leivottavan pehmeän taikinan. 3. Jaa taikina osiin ja pyöräytä ne palloiksi. 4. Taputtele pallot n. 1 cm:n paksuisiksi ja n. 10 cm:n suuruisiksi leipäsiksi. 5. Pistele lepuskat haarukalla ja paista n. 20 minuuttia 200 asteessa, kunnes ne ovat väriltään kauniin ruskean täpläisiä. 6. Nauti munavoin kanssa.
Muunnelma:
Voit nopeuttaa lepuskoiden valmistusta käyttämällä soseen valmistukseen perunahiutalepakastetta tai perunasosejauhetta. Voit myös käyttää hyväksi ruokailusta jääneen perunasoseen.
Perunalepuskoja on tehty ainakin Kouvolassa, Valkealassa ja Anjalankoskella. Ne ovat herkullisia maultaan, edullisia valmistaa ja tuovat vaihtelua leipäpöytään.
Lähde: Kymenlaakson Marttapiiriliitto ry / Merja Rossi.
Uusimmat
-
10:07
EK4: Rovanperältä jäätävä veto! Suomalaiset kaksoisjohdossa – MTV seuraa
-
10:07
Kiekkotähden tuuletukseen reagoitiin järkyttävästi – ex-seuran faneilla keitti yli
-
10:00
Ukrainassa yli 80 ohjuksen hyökkäys – kolme lämpövoimalaa vaurioitunut vakavasti
-
09:52
Onko Torinon käärinliina aito vai erinomainen väärennös?
-
09:44
Kananmunakikka, joka jokaisen kotikokin pitäisi osata
-
09:16
Ferrari-pomo pakeni eläintä – nauru raikui F1-kulisseissa: "Älkää näyttäkö sitä"
-
09:12
Tv:stä tuttu, siskonsa kanssa saman vartalon jakava Abby Hensel on mennyt naimisiin
-
09:02
Crossimopo pakeni vaarallisesti poliisia Helsingissä – tunnistatko kuskin videolta?
-
08:56
Zelenskyi: Ukraina ei ole valmis Venäjän seuraavaan suurhyökkäykseen
-
08:53
Pekka Toveri tietää, miksi Suomen sotilaat pystyisivät siihen, missä Ukrainan Leopardit ja Putinin tankit epäonnistuvat
-
08:52
Samuel, 20, suree: "Näin veljeni kuolemassa kännykän näytöltä" – pelaajan leski pöyristytti
-
08:33
Eeli, 6, ja Arvi, 3, arvioivat pääsiäismunat – katso testin voittajat
-
08:22
Kaksi somevaikuttajaa kiinni rahapelien tyrkyttämisestä – yrittivät kieltää, mutta todisteet puhuvat puolestaan
-
08:19
Roope Hintz hyppäsi sankarin haarniskaan – Dallas Stars teki sen
-
07:55
Tappara säväytti kahdesti – taiturihyökkääjä varoittaa supersikermän sudenkuopasta: "Sitä on painotettu"
-
07:34
Aleksander Barkov saavutti mellevän rajapyykin – Sebastian Ahon hurjastelusta iloa Floridalle
-
07:31
MTV halusi selvittää eri tapoja hoitaa koiran hampaita – yhtäkkiä esille otettiin juristit
-
07:29
USU: Hallitus kaavailee, että muukin kuin erityisopettaja voisi antaa erityisopetusta ammatillisessa koulutuksessa
-
07:01
Kohdunkaulan syöpään sairastunut Jasmiina Yildiz sai lisää järkyttäviä uutisia: "Syöpä levinnyt reiden imusolmukkeisiin"
-
07:00
Koskettavia tarinoita, erikoishaastatteluita ja vinkkejä ruokapöytään – tätä kaikkea löydät MTV Katsomosta pääsiäisenä
-
Lataa lisää