Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ruokakulttuuri kehittyy

jauholapio + munankuoret
jauholapio + munankuoretCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 14.07.2000 12:54

Läntinen ja itäinen ruokakulttuuri olivat aikoinaan törmäyskurssilla kymenlaaksolaisessa keittiössä. Itäiseen perinteeseen kuului uunin päivittäinen käyttö, jonka ansiosta pöydässä oli usein tuoretta ja hapanta ruisleipää sekä laatikkoruokia. Läntisen tyylin mukaisesti uunia lämmiteltiin puolestaan harvakseltaan, jolloin leipä syötiin kuivattuna ja keittoruuat olivat yleisiä. Lisäksi lännessä arvostettiin makeaa tai hapanmakeaa ruokaa. Ilmansuuntien tuottamat erot ovat maakunnassa tasoittuneet 1800-luvulta lähtien, mutta suuntauksista jäi jäljelle moninainen ruokakulttuuri.

Maakunnassa maistuu rieska

Nykyisin runsas uunin käyttö on tyypillistä kymenlaaksolaisille ruuille. Lisäksi keittiöissä viipyy usein leipomusten tuoksu. Maakunta on pääosin kuulunut niin sanotun pehmeän leivän alueeseen, jolloin uunit ovat olleet rakennuksen sisällä ja leipää on leivottu usein. Kymenlaaksossa on leivottu paljon rieskoja, jotka on yksinkertaisimmillaan tehty vedestä ja jauhoista. Eräs leipäperinteen erikoisuuksia on perunalepuska.

Viime sodan jälkeen karjalaiset toivat tullessaan karjalanpiirakkakulttuurin. Vaikka leipäkulttuuri onkin yhtenäistynyt, niin länsisuomalaiset imelälimput, mallasleivät samoin kuin verileivät ovat Kymenlaaksossa melko harvinaisia. Kahvileipää on maakunnassa leivottu vain juhliin.

Happamuus ja sienet tulivat idästä

Mieltymys happamaan on tullut Kymenlaaksoon ilmeisesti Venäjältä ja Virosta. Hapanleivän lisäksi happamuus on ollut suosittua muissakin ruuissa. Virolahdella on jo kauan vietetty kesäisin hapanvellijuhlia. Kyseinen velli on valmistettu herneistä, perunasta ja hapantaikinan juuresta. Parhaimmalta velli maistuu voisilmän kanssa. Muita happamia ruokia ovat olleet rahkasta ja piimästä valmistetut leivonnaiset ja jälkiruoat sekä hapankaali.

mansikoita
mansikoitaCopyright Alma Media Oyj 2000

Kymenlaaksossa on käytetty monipuolisesti luonnonvaraisia sieniä ja marjoja. Sienet ilmestyivät aikoinaan ruokapöytiin venäläisten ansiosta. Sieniä kerättiin huviloihin myytäviksi ja samalla niitä opittiin itsekin käyttämään. Marjojen yhdistäminen viljaan on ollut melko yleistä. Tyypillisimpiä Kymenlaakson marjaruokia ovat olleet esimerkiksi uunipuolukkapuuro, marjamämmi ja marjareemi.

Ruuille keksittiin hauskoja nimiä

Maakunnan ruuat ovat aikojen kuluessa saaneet leikkisiä nimiä. Esimerkiksi retsukka, puolapipa, perpuusi, pirinä, tikkutollo, pirana ja marjaressu ovat kaikki marjamämmin synonyymejä. Elimäellä tikkutollolla tarkoitetaan perunalimpputaikinaa, jota syötiin puuron tapaan. Nimet ovatkin usein paikkakuntakohtaisia, joten ruokien oikeista ja vääristä nimityksistä ei kannata kiistellä.

Ruokakulttuuria vaalitaan

Viime vuosina Kymenlaaksossa on kiinnitetty paljon huomiota ruokakulttuuriin. Maakunnassa on kartoitettu historiaa, kehitelty vanhan pohjalta uutta ja edistetty voimakkaasti pienimuotoista elintarviketuotantoa. Kymenlaaksossa valmistetaankin nykyisin muun muassa villisikatuotteita, lammasjalosteita, useita erilaisia marjatuotteita, juustoleipää, liköörejä ja viinejä, luomuleipää, kalajalosteita sekä makeisia. (Finfood)

Kokeile perunalepuskaa

n. 16 kpl

perunatperunatCopyright Alma Media Oyj 2000

n. 12 keskikokoista perunaa maitoa 1 tl suolaa 1 kananmuna n. 2 dl vehnäjauhoja n. 2 dl ohrajauhoja

1. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Survo perunat ja lisää joukkoon maitoa niin, että siitä tulee sosemaista. 2. Lisää soseeseen suola, muna ja jauhoja niin paljon, että saat käsin leivottavan pehmeän taikinan. 3. Jaa taikina osiin ja pyöräytä ne palloiksi. 4. Taputtele pallot n. 1 cm:n paksuisiksi ja n. 10 cm:n suuruisiksi leipäsiksi. 5. Pistele lepuskat haarukalla ja paista n. 20 minuuttia 200 asteessa, kunnes ne ovat väriltään kauniin ruskean täpläisiä. 6. Nauti munavoin kanssa.

Muunnelma:

Voit nopeuttaa lepuskoiden valmistusta käyttämällä soseen valmistukseen perunahiutalepakastetta tai perunasosejauhetta. Voit myös käyttää hyväksi ruokailusta jääneen perunasoseen.

Perunalepuskoja on tehty ainakin Kouvolassa, Valkealassa ja Anjalankoskella. Ne ovat herkullisia maultaan, edullisia valmistaa ja tuovat vaihtelua leipäpöytään.

Lähde: Kymenlaakson Marttapiiriliitto ry / Merja Rossi.

Lisää aiheesta:

Kärsitkö matkapahoinvoinnista? Yllättävä keino voi helpottaa oloaAkis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimostaPitkään jatkuneella unettomuudella huolestuttavia seurauksia – "Voi olla varhainen varoitusmerkki"Löytyykö jo? Nämä varusteet autossa pitää nyt ollaKertooko ajatusviiva tekoälyn käytöstä? Näin kommentoivat asiantuntijatÄlä tee tätä joulutorttuvirhettä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:09
    Terveys ja hyvinvointi

    Kärsitkö matkapahoinvoinnista? Yllättävä keino voi helpottaa oloa

  • Eilen17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • Eilen14:15
    Unettomuus

    Pitkään jatkuneella unettomuudella huolestuttavia seurauksia – "Voi olla varhainen varoitusmerkki"

  • Eilen11:33
    Auton varusteet

    Löytyykö jo? Nämä varusteet autossa pitää nyt olla

  • Eilen09:07
    Tekoäly

    Kertooko ajatusviiva tekoälyn käytöstä? Näin kommentoivat asiantuntijat