Ruokakaupat: Lintuinfluenssa ei näy ruokakassissa

Pikkukunnassa pelätään lintuinfluenssan kaatavan turkistarhat – "Se on heidän elinkeinonsa" 2:05
Pikkukunnassa pelätään lintuinfluenssan kaatavan turkistarhat – "Se on heidän elinkeinonsa".

Lintuinfluenssaa ei ole tänä vuonna tavattu Suomen siipikarjatiloilla.

Suomen lintuinfluenssatilanne ei ole vaikuttanut kuluttajien ostokäyttäytymiseen, kertovat päivittäistavarakaupat. Ruokavirasto on viime viikkoina ryhtynyt ehkäisytoimiin, jotta suomalainen siipikarja pysyisi suojassa siitä huolimatta, että lintuinfluenssa on päässyt sairastuttamaan luonnonvaraisia lintuja ja niiden kautta turkiseläimiä.

Kolme suurinta ruokakauppaa kertovat STT:lle, ettei suomalaisten kuluttajien käyttäytyminen ole muuttunut kesän aikana. Kanaa, broileria ja kalkkunaa myydään normaaliin malliin.

Suurin osa K-ruokakaupoissa myytävästä siipikarjan lihasta on kotimaista. Tuonnin osuus myytävästä siipikarjanlihasta on vain muutaman prosentin luokkaa.

– Toistaiseksi emme ole havainneet, että lintuinfluenssa vaikuttaisi kuluttajien ostokäyttäytymiseen K-ruokakaupoissa, kertoo Keskon lihatuotteiden osto- ja myyntipäällikkö Kirsi Väistö.

Hänen mukaansa suomalaiset myös arvostavat lihan kotimaisuutta.

S-ryhmän marketkauppojen ketjuvalikoimissa on vain kotimaista broilerin ja kalkkunan tuorelihaa.

– Emme ole havainneet asiakkaiden käytöksessä tai (siipikarjatuotteiden) myyntimäärissä muutoksia kesän aikana, kertoo S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Juha Nieminen.

Myös Lidl kertoo, että siipikarjatuotteet ovat tehneet kauppansa hyvin ja jopa kasvujohteisesti.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sanoo, että lintuinfluenssatilanne Suomessa on hallinnassa 2:36
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sanoo, että lintuinfluenssatilanne Suomessa on hallinnassa.

Lidlissä kanan myynti kasvussa

Kaikki Lidlin kaupoissa myytävä tuore kana on kotimaista. Kalkkunaa Lidlillä ei ole myynnissä pysyvässä valikoimassa.

– Tänä vuonna kanan myynti on ollut vakaata ja hienoisessa kasvussa. Tämä sama trendi on näkyvissä myös kesäkuussa, kertoo Lidlin ostopäällikkö Antti Wainikainen.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemat lintuinfluenssan takia ovat Ruokaviraston tietojen mukaan vähentyneet Suomessa. Tänä vuonna tautiin on kuitenkin kuollut tuhansia luonnonvaraisia lintuja.

– Siipikarjatiloilla ei ole havaittu yhtään tartuntatapausta. Tauti ei ole myöskään tarttunut ihmiseen, kertoi Ruokaviraston Eläinten terveyden ja lääkitsemisen yksikön johtaja, Sirpa Kiviruusu STT:lle keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat