Kommentti: Pekka Kuusiston ja Paperi T:n häkellyttävä erikoiskeikka Flow'ssa jäi valtaosalta väliin

Iggy Pop ja Massive Attack nousivat Flow Festivalin avauspäivän kohokohdiksi.

Samalla hetkellä kun 69-vuotias rock-konkari Iggy Pop lopetti keikkansa Flow'n päälavalla, valtava yleisömassa lähti siirtymään kohti Bright Balloon -lavaa, jossa hiphop-tähti Paperi T, kansainvälistä huomiota tällä viikolla herättänyt viulisti Pekka Kuusisto ja lyömäsoittaja Samuli Kosminen olivat aloittamassa keikkaansa.

Tuhat katsojaa vetävä lava osoittautui auttamatta liian pieneksi toista kertaa yhdessä esiintyneelle kolmikolle. Ympyränmuotoisen lavan ainoan sisäänkäynnin edessä ja pitkälle sen ympärille muodostui keikan näkemisestä ja kuulemisesta kiinnostunut yleisömassa. Uhkarohkeimmat kiipeilivät korkeita katsomorakenteita vaarallisen näköisesti ylös nähdäkseen lavalle.

Ennakoitavissa olleen yleisötungoksen vuoksi esimerkiksi Flow'n uusi 15 000 henkeä vetävä punainen telttalavakaan ei olisi ollut liioiteltu esiintymispaikka, mutta pienellä lavalla esiintyminen oli nimenomaan Paperi T:n toive.

Suurin osa hurjasta tungoksesta olikin tuon miehen, Paperi T:n eli Henri Pulkkisen ansiota. Keväällä kaksi Emma-pystiä Malarian pelko -debyyttilevystään pokannut räppäri on tällä hetkellä valtavan suosittu, mutta varmasti myös Pekka Kuusistolla oli osansa yleisöryntäyksessä.

Kuusisto on esiintynyt pop- ja rock-artistien keikoilla ennenkin. Hän on tehnyt yhteistyötä takavuosina muun muassa Anssi Kelan sekä Lemonator-ja Don Johnson Big Band -yhtyeiden kanssa. Kuusisto soitti viuluaan myös vuoden 2011 Ruisrockissa tunnetun yhdysvaltalaisen indie-yhtye The Nationalin keikalla.

Tällä viikolla viulisti nousi otsikoihin some-hitiksi nousseen BBC Proms -festivaaliesiintymisensä vuoksi.

Bright Balloon -lavan keikalla pääosassa tuntuivat kuitenkin olevan – kuten Paperi T:n aiemmillakin keikoilla, niin festivaaleilla kuin klubeillakin – räppärin sukupolvikuvauksiksi nousemassa olevat lyriikat, joita pallolavan ulkopuolelle jäänyt yleisömassa lausui kiitettävästi mukana, sekä luonnollisesti Paperi T itse. Parhaan vastaanoton saivat keikan lopulla kuullut Elokuva- ja Sä jätät jäljen -hitit.

Ennen Paperi T:n ja Pekka Kuusiston erikoiskeikkaa Flow'n päälavalla vakuutti 69-vuotias yhdysvaltalainen herra nimeltä Iggy Pop.

Rock-legenda iski niin sanotusti luun kurkkuun jo keikkansa alkumetreillä esittämällä vallan verevästi suurimmat hittinsä, The Stooges -klassikon I Wanna Be Your Dog sekä tammikuussa edesmenneen, Popia vain kolme kuukautta aiemmin syntyneen David Bowien tuottaman Lust for Life -levyn (1977) hitit The Passenger ja Lust for Life.

Päälavan perjantai-illan viimeinen esiintyjä, brittiläinen triphop-suuruus Massive Attack vyörytti yleisöön pimenneessä illassa tutun tummanpuhuvaa musiikkiaan vahvoilla yhteiskunnallisilla visuaaleilla ryyditettynä. Hieman puuduttavaksi välillä käyneen esiintymisen yllättävin ja virkein osuus oli skottilaisen hiphop-ryhmä Young Fathersin osuus, joka selkeästi hämmästytti yleisöä.

Massive Attackin tunnetuin vahvuus on kuitenkin juuri se tummanpuhuvuus ja kylmyys, johon vierailevien solistien lauluosuudet tuovat lämpöä. Flow-keikan vaikuttavinta antia olivat vuoden Deborah Millerin tulkitsema Safe From Harm -klassikko sekä Horace Andyn laulama vuoden 1998 Mezzanine-levyn avausraita Angel, joka kuulosti Suvilahden illassa tavallistakin synkemmältä luoden paikoin hämmentävän kontrastin bändin ja nousujohteisessa juhlakunnossa olleen yleisön välille.

Flow'n perjantai oli loppuunmyyty ja paikalla oli 25 000 ihmistä. Yleisökapasiteetin lisääminen parilla tuhannella tuntui ajoittaisena tungoksena etenkin loppuillasta.

Lue myös:

    Uusimmat