Mainos

Rugova valmis neuvotteluihin serbien kanssa

Kosovon albaanien maltillinen johtaja Ibrahim Rugovo ilmoitti eilen, että Kosovoon perustetaan piakkoin hallitus, joka on valmis neuvottelemaan Serbian hallituksen kanssa.

-Taistelujen jatkuessa on vaikea neuvotella, mutta on pakko neuvotella, Rugova sanoi belgradilaisen radioaseman B 92:n mukaan.

Rugova oli sitä ennen tavannut Kosovon pääkaupunkiin saapuneen Euroopan unionin valtuuskunnan. Hän vaati Serbiaa lopettamaan heti Kosovon albaaneihin kohdistuvat veriteot ja puhdistukset. Keskustelujen jälkeen EU:n diplomaattivaltuuskunnan itävaltalainen johtaja Albert Rohan sanoi albaanipuolen tehneen selväksi, että Kosovon albaanien kaikkien poliittisten johtajien on päästävä sopimukseen yhteisestä neuvottelupohjasta mahdollisissa neuvotteluissa Serbian johdon kanssa.

Rohan vaati selkkauksen osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet ja aloittamaan neuvottelut heti. EU on hänen mukaan huolissaan väkivaltaisuuksien kiihtymisestä, erityisesti Malisevon ja Junikin alueilla, jossa serbisotilaat ja -poliisit ovat viime päivinä ottaneet yhteen jyrkkää linjaa kannattavien Kosovon vapautusarmeijan (UCK:n) sissien kanssa.

-Me emme voi sallia lisää uhreja, lisää hävitystä, lisää pakolaisia, Rohan sanoi.

EU:n valtuuskunnan ohjelmassa oli tänään tapaamisia myös Kosovon muiden albaanijohtajien kanssa. EU:n nykyisen, edellisen ja seuraavan puheenjohtajamaan eli troikan korkeista diplomaateista koostuva valtuuskunta tapasi eilen Belgradissa Jugoslavian ulkoministerin Zivadin Jovanovicin yrittäessään saada aikaan tulitauon ja vuoropuhelun. Jovanovic sanoi keskustelun jälkeen, että paras tapa vuoropuhelun aikaansaamiseksi on, että muut maat lopettavat albaanisissien tukemisen.

EU:n valtuuskunta, johon kuuluvat myös Britannian ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Emyr Jones Perry ja Wolfgang Ischinger Saksasta, tapaa huomenna Belgradissa Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin.

Taistelut jatkuvat

Jugoslavian armeija jatkoi tänään suurhyökkäystään Länsi-Kosovossa vallattuaan eilen albaanien tärkeän tukikohdan Malisevon. Samaan aikaan jatkoivat serbipoliisit ja -sotilaat albaanien vastaisia toimia Keski-Kosovossa.

Sadat serbisotilaat lähtivät iltapäivällä Kosovon pääkaupungista Pristinasta 50 kuorma-auton kolonnassa tuntemattomaan päämäärään. Myös panssariajoneuvoja kuljettavan junan nähtiin kulkevan etelään. Yhä useammat tarkkailijat arvelivat, että Jugoslavian presidentti Milosevic saattaa nyt valmistautua ratkaisevaan iskuun albaanisissejä vastaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.