Mainos

Ruandalla erikoinen ratkaisu pakolaisongelmaan: Kaikki 75 000 pakolaista siirretään naapurimaihin

Keskiafrikkalainen Ruanda aikoo uudelleensijoittaa maahan tulleet burundilaiset pakolaiset. Heitä on kaikkiaan 75 000.

– Ruandan hallitus ryhtyy yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa toimiin, joiden päämääränä on siirtää maahan tulleet burundilaiset pakolaiset kolmansiin maihin, kerrotaan hallituksen virallisessa ilmoituksessa YK:n pakolaisjärjestölle UNHCR:lle.

UNHCR on huolestunut maan toimista. Järejestön mukaan Ruanda ei huolehdi pakolaisista kansainvälisten käytäntöjen mukaisesti. UNHCR vaatiikin maan hallitusta kertomaan selvästi aikeistaan, jotta pakolaisten keskuudessa ei synny paniikkia.

Pakolaiskiistan taustalla on Ruandan ja Burundin huonot suhteet. Burundi on syyttänyt Ruandaa toistuvasti yrityksistä kaataa Burundin hallitus. Ruanda on kieltänyt syytökset.

Burundi on ollut jo pitkään sekasortoisessa tilassa. Viimeksi torstaina 26 ihmistä loukkaantui kranaatti-iskussa maan pääkaupungissa Bujumburassa. Maasta on lähtenyt naapurimaihin pakolaisiksi noin 250 000 ihmistä - heistä siis 75 000 Ruandaan. Noin 130 000 burundilaispakolaista on Tansaniassa, Kongossa 18 000 ja Ugandassa 21 000.

Euroopan unioninin ulkoministerien odotetaan maanantaina päättävän raha-avun keskeyttämisestä Burundiin. Päätös ei koske humanitaarista apua.

Yhdysvallat syytti viikolla Ruandaa osallistumisesta Burundin tilanteen horjuttamiseen. Yhdysvaltain alueella toimiva erikoislähettiläs kertoi, että Burundin oppostiojoukot käyvät värväämässä Ruandassa olevia burundilaispakolaisia osallistumaan sotilaallisiin hyökkäyksiin Burundin armeijan joukkoja vastaan.

Ruandassa tapettiin noin 800 000 ihmistä vuoden 1994 kolme kuukautta kestäneessä kansanmurhassa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.