Rovaniemen kaupunki sijoitti pikavippifirmaan – ex-työntekijät joutuivat maksumiehiksi

Rovaniemen hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin virkarikossyytteet vanhentuneiksi, mutta määräsi silti vahingonkorvauksia.

Hovioikeus korotti torstaina vahingonkorvauksia, jotka kaksi Rovaniemen kaupungin entistä työntekijää on määrätty maksamaan kaupungin pikavippiyhtiöön tekemien sijoitusten vuoksi.

Kyse on Rovaniemen kaupungin vuonna 2017 tekemistä sijoituksista Front Finance -nimiseen yhtiöön. Kaupunginhallitukselle sijoitukset esitteli silloinen konserniasiamies, joka teki kaupungin tietämättä samaan aikaan itsekin sijoituksia samaan yhtiöön.

Myöhemmin Front Finance meni konkurssiin, minkä seurauksena kaupunki menetti satojatuhansia euroja pääomastaan. Sijoituspäätöksestä ja sen esitelleen konserniasiamiehen toiminnasta aloitettiin virkarikostutkinta.

Rikossyytteet ehtivät vanhentua

Vuonna 2022 Lapin käräjäoikeus arvioi, että silloinen konserniasiamies oli esitellyt asian kaupungille puutteellisesti ja niin, ettei kaupunginhallitukselle syntynyt totuudenmukaista kuvaa sijoituksen riskeistä tai siitä, että yhtiö oli todellisuudessa pikavippifirma.

Käräjäoikeus arvioi, että entinen konserniasiamies Heli Välikangas syyllistyi virka-aseman väärinkäyttämiseen mutta syyteoikeus oli ehtinyt vanhentua. Samoin kävi Välikankaan silloiselle esihenkilölle Jussi Päkkilälle, jonka olisi käräjäoikeuden mukaan pitänyt valvoa alaisensa tekemisiä tarkemmin. Päkkilän katsottiin syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen, mutta hänetkin jätettiin tuomitsematta syyteoikeuden vanhentumisen vuoksi.

Välikangas ja Päkkilä määrättiin kuitenkin maksamaan Rovaniemen kaupungille vahingonkorvauksia sijoituksia seuranneista tappioista. Käräjäoikeus määräsi heidät maksamaan yhteisvastuullisesti vajaat 114 000 euroa kaupungille niin, että Päkkilän osuus oli yksi kymmenesosa summasta.

Kaupunki vaati lisäkorvauksia

Syyttäjä ei valittanut käräjäoikeuden tuomiosta, mutta Rovaniemen kaupunki vaati hovioikeudessa korotusta vahingonkorvauksiin.

Torstaina antamassaan ratkaisussa Rovaniemen hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion muuten ennallaan, mutta korotti Välikankaan ja Päkkilän maksettavaksi määrätyn korvaussumman 210 000 euroon. Korotus johtui siitä, että hovioikeus arvioi kaupungin menettäneen myös sijoitustuottoja pieleen menneen Front Finance -sijoituksen vuoksi.

Korvauksista voidaan kuitenkaan vähentää osa rahasta, jotka kaupunki saattaa saada vielä Front Financen konkurssipesältä.

Lue myös:

    Uusimmat