Mainos

Rovaniemen ja Kemin poliisi iskee huumeiden käyttäjiin

Poliisi on paljastanut monissa kunnissa alkuvuonna enemmän huumausainerikoksia kuin aiempina vuosina.

Yli 50 000 asukkaan kaupungeista Helsingissä, Tampereella, Seinäjoella, Vaasassa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Joensuussa, ja Kuopiossa poliisin tietoon on tullut ensimmäisten neljän kuukauden aikana enemmän huumausainerikoksia asukasmäärään suhteutettuna kuin kymmenen viimeisen vuoden aikana keskimäärin.

Esimerkiksi Rovaniemellä poliisin tietoon tuli tammi-huhtikuun aikana tullut 6 huumausainerikosta tuhatta asukasta kohti, kun viimeisten kymmenen vuoden aikana niitä on tullut ilmi keskimäärin 3,6 vuodessa. 

Kemissä poliisi paljasti 13,5 rikosta tuhatta asukasta kohti, kun kymmenen viime vuoden aikana ilmoituksia on ollut viidessä keskimäärin 7,6. Tämän vuoden ensimmäisten neljän kuukauden aikana ilmoituksia on tehty jo 15,9 tuhatta asukasta kohti.

Rovaniemellä ja Kemissä alkuvuoden kasvanutta tilannetta selittää poliisin tehokas kenttätyö.

Poliisit nappaavat käyttäjiä

Ylikonstaapeli Markku Palovaara Rovaniemen poliisista kertoo, että Kemissä ja Rovaniemellä poliisin tekemien huumetakavarikkojen kasvun taustalla on kenttähenkilöstön erittäin aktiivinen työ.

– Huumeiden käytön kasvua selittää käyttäjien määrän jatkuva lisääntyminen. Olemme pureutuneet käyttäjien kiinni ottamiseen ja samalla olemme päässeet käsiksi myös välittäjäportaaseen. 

Käyttäjien nappaaminen näkyy Rovaniemellä myös tilastoissa. Viime vuonna sekä tämän vuoden alussa poliisin paljastamista huumausainerikoksista kaksi kolmesta on ollut käyttörikoksia.

– Takavarikot ovat pieniä, omaan käyttöön tarkoitettuja annoksia, eli muutamia grammoja. Olemme takavarikoineet myös joitakin sadan gramman eriä, kun olemme saaneet kiinni loppuportaan jälleenmyyjiä.

Käyttäjät halutaan pois koulujen nurkilta

Palovaaran mukaan Rovaniemellä ja Kemissä poliisi on keskittynyt käyttäjien paljastamiseen, jotta häiritsevä käytös saataisiin kuriin. Samalla pyritään ehkäisemäään käytön leviämistä uusille käyttäjille.

– Käyttäjäportaassa on täällä vakiohenkilöstö. Kun paljastamme vuodessa noin 800 huumausainerikosta, tekijöitä on niissä 80-120 henkilöä. 

Rovanimellä poliisi takavarikoi eniten kannabista, sitten amfetamiinia. Muuntohuumeita ei liiku vielä paljoa.

– Levillä takavarikoitiin muuntohuumeita, mutta käyttäjät eivät olleet paikallisia.

Palovaaran mukaan alueella on paljon kannabiksen kotikasvattajia. Kasvatuksesta valtaosa jää kuitenkin poliisin ulottumattomiin.

Katukauppaa Rovaniemellä ei Helsingin tavoin ole. Sen sijaan huumeita välitetään verkostojen, internetin ja sosiaalisen median kautta.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.