Rovaniemeläinen Sami luuli löytäneensä joen pohjasta uistinsaaliin – kiiltelevä kasa olikin jotain muuta: "Varmasti siinä oli enemmänkin"

0:40

Sami Lamula kokosi kotonaan Rovaniemen keskustassa kalavehkeet autoonsa aikaisin viime sunnuntaina aamulla ja lähti kohti Kemijokea.

Lamula oli ehtinyt kalastaa Tikkasenkarilla jonkin aikaa, kun hän huomasi vedessä, aivan pintakalvossa, jotain kiiltävää. Esine paljastui nopeasti sodanaikaiseksi tykin ammukseksi. Tunnistus oli helppo, koska Lamula oli löytänyt viime kesänä kahdesti samanlaisen kranaatin.

– Yksi tuttava kerran arveli, että nämä löydöt ovat vanhoja saksalaisen ilmatorjuntatykin ammuksia. Niitä löytyy, kun Tikkasenkarin lähellä oleva voimalaitos säätelee vedenpinnan korkeutta.

Voimala säätelee

Lamula sanoo, että juoksutukset voivat paljastaa joen pohjaa kymmeniä metrejä. Kalaan pääsee hyvin, mutta jalkoihin kannattaa katsoa uistinlöytöjen ja kaikenlaisen romun vuoksi.

Kalastaja kertoo kahlanneensa eteenpäin joella ja ajatelleensa soittaa sen jälkeen löydöstään poliisille. Silmiin sattui kiven huopeessa kuitenkin jotain kiiltävää.

– Mietin, että nyt löytyi uppotukki, joka oli kerännyt runsaasti uistimia. Kun katsoin tarkemmin, näin, että kiiltävät esineet olivat ammuksia. Virta oli painanut ne kasaksi kiviä vasten. Laskin siinä paikalla kuusi ammusta. Varmasti siinä oli tummien varjojen perusteella enemmänkin, Lemula kertoo.

Sami Lemula sanoo ottaneensa löytöpaikasta kuvat, koordinaatit ja merkinneensä sen kahluusauvalla. Sitten poliisin puhelin soi.

– Kun poliisi ei aina pääse paikalle ihan heti, merkkasin paikan kunnolla ja lähetin kuvat poliisille.

Saksalaisia ammuksia

Lähinnä harjusta ja kirjolohta kalasteleva Lemula sanoo uskovansa, että ammukset ovat saksalaista perua.

Suomessa oli parhaimmillaan jatkosodan aikana pari sataa tuhatta saksalaista. Heillä oli mukanaan suuri varasto erilaisia ammuksia. Saksalaisten vetäytyessä ammusvarikot saatettiin räjäyttää tai ammukset yksinkertaisesti kipattiin Lapin vesistöihin.

– Tästä on vissiin mennyt jonkunlainen ponttoonisilta. Ainakin vanhat jermut ovat kertoneet niin.

Aktiivisesti alueella kalastava Lemula on löytänyt ammuksen kahdesti aikaisemminkin. Hän ei enää hätkähdä sotamateriaalia.

– Poliisikin on sanonut, että näitä löytyy edelleen ympäri Lappia. Olen kuullut, että muutkin ovat näitä täältä löytäneet, Lemula sanoo.

Puolustusvoimien mukaan Suomessa maastosta löytyvät räjähteet ovat joko Puolustusvoimien itse sinne kaivamia tai saksalaisten jälkeensä jättämiä. Puolustusvoimat raivasi eli hävitti vielä joitain vuosikymmeniä siten ammuksia esimerkiksi asevarikoilta yksinkertaisesti mahan kaivamalla.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja