Rotat arvostavat, omistajat eivät – uusien autojen ekomateriaaleilla ikäviä sivuvaikutuksia?

2:23

Autonvalmistajien pyrkimykset muovin vähentämiseen ja samalla ympäristöystävällisempien ajoneuvojen tuottamiseen ovat tuoneet mukanaan aivan uudenlaisia ongelmia – tai näin ainakin väitetään.

Pääkuvan video

Kurkista Fordin säätehtaalle, jossa simuloidaan ääriolosuhteita

Detroit Free Pressin mukaan monien uusien autojen, ja niiden omistajien, riesana ovat rotat, jotka ovat kiinnostuneet autoissa käytetyistä uusiutuvista materiaaleista. Autonvalmistajien pyrkiessä vähentämään muoviosia valmistamalla korvaavia osia muun muassa soijapohjaisista materiaaleista, ovat rotat huomanneet, että esimerkiksi sähköjohtojen eristeet ovatkin alkaneet maistua todella hyviltä. Osa valmistajista, esimerkiksi Ford, käyttää myös istuinten pehmusteissa soijapapupohjaista vaahtomuovia.

Vuonna 2016 Toyotaa vastaan nostettiin joukkokanne, jossa vaadittiin, että valmistajan on kannettava vastuunsa tapauksissa, joissa esimerkiksi juuri jyrsijät ovat tehneet autolle vahinkoa. Toyotan mukaan ongelma ei kuitenkaan ole kytköksissä mihinkään tiettyyn materiaaliin, malliin tai valmistajaan.

– Tällä hetkellä emme ole tietoisia minkäänlaisista tieteellisistä todisteista, joiden mukaan soijapohjaiset johdotukset houkuttelisivat jyrsijöitä, Toyotan edustaja kertoo.

Myöskään Detroitin lähistöllä sijaitsevan Ford-liikkeen myyntiedustaja Jim Stevens ei usko ekologisten materiaalien houkuttelevan rottia sen enempää kuin muidenkaan materiaalien.

– Rotilla vain on tapana nakerrella asioita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja