Romutussotkun loppulaskusta ei nollia puutu – korvauksia maksettu jo yli 3 miljoonaa

5:25
Sadat romuttivat useita autoja romutuspalkkion toivossa, mutta korvauksia sai vain yksi – ketkä ovat oikeutettuja palkkion saamiseen?

Korvaushakemusten käsittelyssä ollaan loppusuoralla, sanoo valtiokonttorin lakiasiainpäällikkö.

Virheellinen viranomaistieto romutuspalkkioista on johtamassa mittavaan loppulaskuun veronmaksajille. Valtiokonttori on maksanut liikenne- ja viestintävirasto Traficomin romutussotkuun liittyviä vahingonkorvauksia tähän mennessä peräti 3 360 000 euroa.

Korvaushakemuksia on saapunut valtiokonttoriin yhteensä 258 kappaletta. Niistä 16 hakemusta on vielä käsittelemättä, kertoo Valtiokonttorin lakiasiainpäällikkö Pekka Syrjänen.

Vahingonkorvausten taustalla on Traficomin kansalaisille antama virheellinen tieto siitä, että esimerkiksi sähköauton hankintaan on mahdollista käyttää useita vanhojen autojen romutuksista tulleita palkkioita.

Hakemusten määrä laskussa

Vahingonkorvauksia on maksettu hakijoille, jotka ovat hakeneet romutuspalkkioita useista romuautoista. Käytännössä Traficom on maksanut hakijoille korvauksen yhdestä romuautosta ja Valtiokonttori on kuitannut loput. Valtiokonttori on joutunut siis korvaamaan Traficomin toiminnasta aiheutuneita vahinkoja.

– Hakemusten tulo on supistunut aivan muutamaan viikossa, joten oletamme, että loppu häämöttää. Joitakin yksittäisiä (hakemuksia) tietysti voi tulla myöhemminkin, Syrjänen arvioi.

Hänen mukaansa korvaushakemusten käsittelykuluja ei ole erotettu valtiokonttorin muusta toiminnasta, vaan kustannukset ovat yhteiset. Pääsääntöisesti hakemuksia on ratkonut kaksi lakimiestä muun toiminnan ohessa.

Ylijohtaja pahoittelee

Traficomissa epäselviä nippuromutustapauksia on työn alla vielä kymmenkunta, kertoo Traficomin ylijohtaja Kati Heikkinen. Virasto ei ole toistaiseksi vienyt poliisitutkintaan nippuromutushakemuksia.

– Tulemme tekemään tutkintapyynnöt vain niistä tapauksista, joissa vielä kesken olevan selvittelyn jälkeenkin on havaittavissa merkkejä väärinkäytöksistä, Heikkinen toteaa.

Hän pahoittelee romutussotkua.

– Olen todella pahoillani siitä, miten tämä kampanja on erityisesti nippuromuttajien osalta mennyt. On myös harmillista, että hakemukset jonoutuivat pahasti ja palkkiopäätöstä on joutunut odottamaan niin pitkään.

Oma toiminta arvioidaan myöhemmin

Virasto on Heikkisen mukaan huomioinut romutuspalkkiokampanjan kokemuksia monin eri tavoin erityisesti tiedonkulun sekä palveluprosessien kehittämisessä.

– Romutuspalkkion loppuraportti tulee sisältämään näiden lisäksi myös kampanjan tilastot sekä vaikutusten arvioinnin, mutta se tulee vuoroon vasta sen jälkeen, kun kampanja on päättynyt, Heikkinen kommentoi.

Hän ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, onko ministeriössä tekeillä sisäinen tarkastus romutussotkusta. Aiemmin Heikkinen vahvisti, että sisäinen tarkastus tehdään.

– Oman toimintamme arvioinnista ei ole vielä ehditty tekemään varsinaista raporttia, mutta ajatus on vetää yhteen nämä asiat sekä niiden vaikutus toiminnan kehittämiseen viimeistään siinä loppuraportissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja