Romutuspalkkiohakemusten käsittely ruuhkautunut – Traficom: Eniten hakemuksia tullut sähköpyöristä

2:06
Video: Romutuspalkkio alensi autojen ikää

Vanhan auton romuttamisesta saadun romutuspalkkion voi käyttää ensimmäistä kertaa myös sähköpyörän tai joukkoliikennelippujen hankintaan – palkkion suuruus on 1000 euroa.

Sähköavusteisessa polkupyörässä saa olla enintään 250 watin moottori, joka toimii vain poljettaiessa ja kytkeytyy toiminnasta viimeistään nopeuden saavuttaessa 25 kilometriä tunnissa. Vähäpäästöisen auton hankintaan hyvitystä voi saada 1000–2000 euroa.

– Edellisessa romutuspalkkiokampanjassa hakemuksia tuli yli 6000 ja nyt hakemuksia on tullut jo 1800 kappaletta. Sähköpyöriä on haettu hieman yli 1000 ja autohakemuksia on tullut vähän yli 700, sanoo ajoneuvopalveluiden johtaja Esa Aaltonen Traficomista.

Joukkoliikennepalkkio epäselvä

Traficomiin joukkoliikennelippuhakemuksia on tullut 50.

Romutuspalkkion voi saada ainakin henkilökohtaisesta kausilipusta, mutta sitä ei saa lähtökohtaisesti yksittäisistä matkoista.

Harkinnanvaraista tukea voi saada eri liikennevälineisiin jopa kaupunkipyörän käyttöön.

Kuulostaako sekavalta? Ei ole ihme, että edes asiantuntijat osaa sanoa vielä, voiko esimerkiksi harvoin matkustava ladata palkkiolla arvoa tai ostaa lippuja kesämökkimatkalle. 

HSL:n mukaan kyselyitä on tullut paljon.

– Meille on tällä hetkellä epäselvää, voiko tätä hyötyä käyttää arvolippuihin. Sitä ei varsinaisesti mainita Traficomin sivuilla. Me on tästä kysytty,  mutta ei ole saatu vastausta. Olisi hyvä, jos voisimme kertoa vaihtoehdoista tarkemmin asiakkaille,  lisää osastonjohtaja Mari Flink HSL:stä.

MTV Uutiset ei saanut Traficomiltakaan yksiselitteistä vastausta.

–Tässähän on kyse on harkinnanvaraisesta tuesta ja palkkio myönnetään tapauskohtaisesti saatujen selvitysten perusteella, sanoo Aaltonen.

Aaltosen mukaan on sen sijaan selvää, että romutuspalkkioita ei voi yhdistää esimerkiksi käyttämällä osan joukkoliikenteeseen ja osan sähköpyörän hankintaan.

Hakemuksissa kuukausien ruuhka

Se ei yllätä ketään, että romutuspalkkiossa on havaittu jälleen epätarkuuksia, mutta se on ikävää, että hakemusruuhkien vuoksi palkkiota voi joutua odottamaan usean kuukauden ajan.

Traficomin sivuilla kerrotaan, että rahat maksetaan kuukauden kuluessa, kun asia on otettu käsittelyyn, mutta käsittelyyn ottaminen voi kestää ruuhkan vuoksi pitkään.

Romutuspalkkio haetaan yhdellä kertaa, ostokuitti tulee olla liitteenä.

Virheitä on jo korjattu

Traficomista ei osattu tänään sanoa, kuinka monta hylkäävää päätöstä on tehty. Tukea voi saada kerran tukikauden (1.12.2020–31.12.2021) aikana, ja sitä myönnetään ainoastaan yksityishenkilöille.

Romutuspalkkiokampanjaan tehtiin tammikuussa tarkennus, jolla haluttiin päästä eroon ei-toivotusta palkkioiden niputtamisesta.

Lain voimaantulon jälkeen ilmeni, että laissa ei ole riittävän selkeästi määritelty tuen enimmäismäärää hankittavan uuden auton osalta, eikä selvää kieltoa useamman romutuspalkkion käyttämisestä yhden auton hankintaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja