Mainos

Romua Afrikan maihin - tulli paljasti laittoman jätekuljetusbisneksen

Vantaalaisyrittäjän epäillään harjoittaneen sähkö- ja elektroniikkajätteen luvatonta vientiä Suomesta Afrikan maihin.

Tullin epäilyksen mukaan huonokuntoisia sähkö- ja elektroniikkalaitteita, kuten televisioita ja kylmälaitteita on viety maasta ja ilmoitettu tullille vääriä sekä puutteellisia tietoja kuljetusten luonteesta. Tullin mukaan vantaalaisyritys on harjoittanut laitonta liiketoimintaa vuosien 2009-2012 välillä. Sen mukaan yritys ehti kuljettaa elektroniikkajäteromua yhteensä 2 000 tonnin verran.

Tulli ei ole pystynyt tarkalleen selvittämään, minne tavarat ovat päätyneet. Liiketoimintaideana tapauksessa on kuitenkin ollut se, että rikoksesta epäillyt ovat saaneet rahaa, kun he ovat toimittaneet tavarat pois Suomesta. Tullilla ei ole tarkkaan tiedossa, paljonko yritys on hyötynyt rahallisesti liiketoiminnastaan.

Yrittäjä on kertonut tullin kuulusteluissa hankkineensa elektroniikkaromun kierrätyskeskuksista ja yksityishenkilöiltä. Tavarat on kerätty yleisillä paikoilla säilytettyihin kontteihin, jotka on siirretty satamiin laivattavaksi. Yrittäjä on kertonut kuulusteluissa toiminnan tarkoituksekseen hyväntekeväisyyden.

Asian esitutkinta on valmistumassa lähiviikkojen aikana. Vantaalaisyrittäjän lisäksi rikoksista epäillään kahta muuta yksityishenkilöä. Tulli on tutkinut asiaa muun muassa ympäristön turmelemisena, vaarallisten aineiden kuljetusrikoksena ja törkeänä kirjanpitorikoksena.

Käytetyn elektroniikan vienti ei ole täysin kiellettyä, mutta se edellyttää yksittäisten laitteiden toimintakuntoisuuden todistamisen sekä kuljetusten kestävän pakkaustavan. Vientirajoitusten tavoitteena on vähentää vaarallisten jätteiden kuljetuksen rikkaista maista köyhiin maihin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.