Roman Abramovitsh myy omaisuuttaan hätäpäissään – ahtaalle joutunut venäläisoligarkki "haluaa päästä nopeasti eroon Chelseasta"

Venäläinen öljypohatta Roman Abramovitsh on luopumassa asemastaan lontoolaisessa valioliigaseurassa Chelseassa ja haluaa useiden lähteiden mukaan myydä seuran.

Neuvostoliiton hajoamisen ja 1990-luvun puolivälin jälkeen mittavan omaisuuden öljyalalla tehnyt miljardööri ja oligarkki Roman Abramovitsh on joutunut ahtaalle Isossa-Britanniassa maan hallinnon ja Venäjän kiristyneiden välien vuoksi.

Arviolta yli kymmenen miljardin euron omaisuutta hallinnoiva Abramovitsh omistaa Englannissa useita kiinteistöjä ja sijoituskohteita, joista ilmeisin on hänen mittavien investointiensa avulla menestystä niittänyt valioliigaseura Chelsea.

Nyt Ukrainan sodan ja niitä seuranneiden pakotteiden vuoksi Abramovitshin ja muiden oligarkkien asema on muuttunut Lontoossa entistäkin ahtaammaksi. Tilanteen vuoksi 55-vuotias miljardööri on yrittänyt luopua virallisesta asemastaan Chelseassa ja aikoo tuoreimpien tietojen perusteella myydä seuran.

– Abramovitsh yrittää myydä kaikki huvilansa Englannissa, ja hän haluaa myös päästä eroon Chelseasta nopeasti, sveitsiläinen miljardööri Hansjörg Wyss kertoo Blick-lehdelle.

Wyssin haastattelua on siteerannut myös brittilehti The Guardian, ja myyntiaikeista ovat uutisoineet lisäksi The Times ja The Telegraph.

– Minä ja kolme muuta henkilöä ovat tiistaina saaneet tarjouksen ostaa Chelsea Abramovitshilta. Minun on odotettava nyt neljä tai viisi päivää. Abramovitsh pyytää aivan liian paljon. Tiedättehän, Chelsea on hänelle velkaa kaksi miljardia puntaa. Mutta Chelsealla ei ole rahaa. Tällä hetkellä emme edes tiedä tarkkaa hintaa, Wyss kertoo.

Wyssin on arvioitu hallinnoivan yli neljän miljardin euron omaisuutta, mutta hän ei ei halua tehdä seuraostoa yksin.

– Voin hyvin kuvitella aloittavani Chelseassa liikekumppanien kanssa, mutta minun on tutkittava asioiden yleinen tila ensin. Voin kuitenkin jo nyt sanoa, että en todellakaan aio tehdä mitään tällaista yksin. Jos ostan Chelsean, teen sen yhdessä kuuden tai seitsemän sijoittajan kanssa, Wyss arvioi.

Abramovitshin tiedetään ainakin aiemmin olleen läheisissä väleissä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, mutta miehen nykyinen asema Putinin ympäröimien oligarkkien hierarkiassa on ollut julkisesti epäselvä.

Abramovitshin edustaja kertoi maanantaina Reutersille, että Ukraina on yrittänyt pyytää miljardöörin apua rauhanneuvotteluissa Venäjän kanssa, ja että Abramovitsh olisi suostunut myöntävästi avunpyyntöön.

Abramovitshin tytär Sofia on julkaissut viime päivinä lukuisia presidentti Putinia kritisoivia kirjoituksia sosiaalisessa mediassa.

Abramovitsh sai viime vuoden lopulla EU-passin, kun Portugali myönsi hänelle kansalaisuuden juutalaisen sukutaustan perusteella.

Portugalin lisäksi Abramovitshilla on sekä Israelin että Venäjän kansalaisuudet.

Mikä oli Harkovan massiivinen räjähdys? Kestääkö Kiova? Asiantuntija vastaa 15:29

Video: Ukrainan Harkovassa nähtiin tiistaina massiivinen räjähdys, kun epäilty venäläisohjus osui kohteeseensa.

Lue myös:

    Uusimmat