Tietovuoto paljastaa: Roman Abramovitshilta hätkähdyttäviä miljardijärjestelyjä juuri ennen Venäjän julmia sotatoimia

Brittimedia Guardianin haltuunsa saamat tiedot viittaavat siihen, että Valioliiga-seura Chelseata lähes 20 vuoden ajan hallinnut venäläinen oligarkki Roman Abramovitsh suojeli valtavaa omaisuuttaan nopeilla liikkeillä juuri ennen Ukrainan sodan käynnistymistä alkuvuodesta 2022. 

Guardinille vuodetut tiedot kertovat Abramovitshin äkkinäisistä liikkeistä viime helmikuun alussa, vain kolme viikkoa ennen Vladimir Putinin käynnistämää Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Tietovuoto viittaa siihen, että Abramovitsh muutti 4. helmikuuta yksittäisellä isolla liikkeellä kymmenen ulkomailla sijaitsevan rahastonsa järjestelyjä niin, että hänen seitsemästä lapsestaan tuli niiden pääomistajia. Useat eri valtiot olivat uhanneet vain muutamaa päivää aiemmin asettaa pakotteita tietyille venäläisoligarkeille, jos maa hyökkää Ukrainaan. 

Kun Venäjä aloitti pommitukset Kiovassa 24. helmikuuta, tietojen mukaan Abramovitshin järjestelyt olivat loppusuoralla. Abramovitsh omisti vielä tuossa vaiheessa jalkapallon Valioliigan lontoolaisjätin Chelsean, joka siirtyi yhdysvaltalaisen Todd Boehlyn johtaman sijoittajaryhmän käsiin toukokuun lopussa

Kyseisten, rakenteiltaan monimutkaisten rahastojen kokonaisarvon uskotaan olevan ainakin neljä miljardia dollaria, ja mahdollisesti paljon tätä enemmän. Niiden sisältö vaihtelee yritysosakkeista luksusjahteihin ja helikoptereista yksityiskoneisiin, ja ne ovat osaltaan mahdollistaneet Abramovitshin ylellisen elämäntyylin.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Guardianin haltuunsa saamien tietojen mukaan Abramovitsh siirsi kyseisistä rahastoista 51-100 prosenttia jälkikasvunsa nimiin. Abramovitshin lapsista viisi on täysi-ikäisiä, nuorin on 9-vuotias. 

Yhdysvaltojen lakien mukaan tietyn kokonaisuuden – esimerkiksi rahaston tai yrityksen – varat voidaan jäädyttää, jos siitä vähintään 50 prosentin osuuden omistava henkilö asetetaan pakotteiden alaiseksi. Isossa-Britanniassa ja Euroopan unionissa on käytössä on sama laki, mutta siellä varoja voidaan jäädyttää, vaikka pakotelistalla olevan omistusosuus olisi alle 50, jos tämän katsotaan hallitsevan kyseistä kokonaisuutta. 

Iso-Britannia ja EU lisäsivät Abramovitshin pakotelistalle maaliskuussa 2022, sillä ne katsoivat hänen hyötyneen läheisestä suhteesta Putiniin. Abramovitsh on kieltänyt taloudelliset kytkökset Kremliin. Yhdysvallat ei ole asettanut pakotteita Abramovitshille. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Oligarkit myymässä Helsinki Halli Oy:n omistuksia – MTV kävi kysymässä, miten myynti etenee 3:50
Venäläiset oligarkit ovat keskeisessä asemassa myös Helsinki Halli Oy:n kohtalossa – MTV tiedusteli viime marraskuussa, miten myynti etenee.

Asiantuntijoiden mukaan Abramovitshin ratkaisu saattoi olla tarkoituksellinen, muttei laiton liike tehdä pesäeroa valtavaan omaisuuteensa juuri ennen pakotteiden asettamista. Näin oligarkki pystyisi tarvittaessa kieltämään hallitsevansa kyseisiä rahastoja. Tämä saattaa vaikeuttaa viranomaisten tutkimuksia siitä, kuka tai ketkä miljardiomaisuutta tällä hetkellä hallitsee.  

Abramovitshin omaisuutta onkin pengottu aktiivisesti Venäjän sotatoimien käynnistyttyä. Esimerkiksi Kanaalisaarilla viranomaiset ovat yrittäneet jäädyttää seitsemän miljardin edestä Abramovitshin varallisuutta.

Yhdysvallat puolestaan takavarikoi kesällä kaksi oligarkin yksityiskonetta vientirikkomusten takia. Liittovaltion poliisi FBI kertoi tuolloin, että Abramovitsh oli tehnyt uudelleenjärjestelyjä kahdessa rahastossa, joista toinen piti sisällään takavarikoidut lentokoneet.      

Guardian kertoo tavoitelleensa Abramovitshia ja hänen lapsiaan kommentoimaan uutista, mutta ei ole saanut vastauksia. 

Missä ovat oligarkkien ökyjahdit? 1:33
MTV selvitti viime maaliskuussa, missä ovat venäläisten oligarkkien ökyjahdit.

Lue myös:

    Uusimmat