Britannialta isku Vladimir Putinin lähipiiriin: Roman Abramovitshin omaisuutta jäädytetty, menetti Chelsean hallinnan

Venäläisoligarkki Roman Abramovitshin omaisuutta Britanniassa on jäädytetty maan hallituksen tuoreella päätöksellä. Vladimir Putinin lähipiiriin väitetysti kuuluva Abramovitsh on yrittänyt viime viikkoina myydä omistamaansa jalkapalloseuraa Chelseaa.

Aikanaan Venäjän toiseksi rikkaimmaksi ihmiseksi nousseen Roman Abramovitshin omaisuutta Britanniassa on jäädytetty. Öljy- ja alumiinialalla rikastuneen 55-vuotiaan oligarkin tiedetään sijoittaneen merkittäviä summia kiinteistöihin ja kulttuurillisiin kohteisiin, joista ilmeisin on jalkapalloseura Chelsea.

Abramovitsh on yrittänyt viime viikkoina saada seuraa kaupatuksi, sillä hän on osasi ennakoida Venäjää koskevien pakotteiden koskevan pian myös häneen. Nyt mahdollinen kauppa jää hamaan tulevaisuuteen. Sanktioilla ja takavarikoilla pyritään vaikuttamaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Miksi Putin muuttui yhtäkkiä niin aggressiiviseksi? Studiossa aiheen asiantuntija Veera Laine 14:38
Miksi Putin muuttui yhtäkkiä niin aggressiiviseksi? Studiossa aiheen asiantuntija Veera Laine.

Abramovitshin tiedetään kuuluneen Putinin luotettuihin 2000-luvun alussa, mutta miljardööri on viime vuosina kiistänyt tiukasti kuuluvansa presidentin lähipiiriin. Toisaalta muun muassa Espanjan tiedusteluviranomaisten väitteen mukaan hän hoitaa "Putinin henkilökohtaisia raha-asioita".

Abramovitsh lisättiin Venäjän vastaisten sanktioiden piiriin yhdessä kuuden muun venäläisen oligarkin kanssa torstaina. Muut pakotteiden kohteeksi lisätyt ovat Igor Setshin, Oleg Deripaska, Andrei Kostin, Aleksei Miller, Nikolai Tokarev ja Dmitri Lebedev.

– Ei voi olla turvasatamia niille, jotka ovat tukeneet Putinin häijyä hyökkäystä Ukrainassa, Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi Reutersin mukaan.

– Tänään käyttöön otetut sanktiot osoittavat Ison-Britannian vankkumatonta tukea ukrainalaisille. Aiomme olla säälimättömiä niille, jotka mahdollistavat siviilien tappamisen, sairaaloiden tuhoamisen ja laittoman miehittämisen itsenäisten liittolaisemme alueille.

Britannian kulttuuriministeri Nadine Dorries myönsi Abramovitshin varojen jäädyttämisen vaikuttavan suoraan myös länsilontoolaisille tärkeään jalkapalloseuraan Chelsean toimintaan.

– Tämänpäiväisillä sanktioilla on selvästi suora vaikutus Chelseaan ja sen kannattajiin. Me aiomme työskennellä tarmokkaasti, jotta voimme taata, että seura ja kansallislajimme eivät tule tarpeettomasti vahingoitetuiksi, Dorries tviittasi.

Dorriesin mukaan hallitus aikoo antaa seuralle erityisen lisenssin, jonka myötä sen päivittäinen toiminta ei vaarannu pakotteiden vuoksi.

– Samalla, ratkaisevasti, riistämme Abramovitshilta mahdollisuuden hyötyä seuran omistamisesta, Dorries ilmoitti.

Chelsea ei toistaiseksi saa myydä irtolippuja otteluihinsa. Myös seuran oheistuotteiden myynti on tuoreella päätöksellä jäädytetty.

Abramovitsh on hallinnoinut Chelseata vuodesta 2003 ja on pumpannut menestystä niittäneeseen seuraan peräti 1,5 miljardia puntaa viimeisen 19 vuoden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat