RKP:n Henriksson: Sopu kehitysyhteistyörahojen leikkauksista vielä kaukana – "Rajansa kaikella"

Petteri Orpo toivoo, että soten osalta päästään tänään maaliin tai hyvin pitkälle – ”Mieli tekee jo yläkertaan töihin” 7:30
Kokoomuksen Petteri Orpo toivoo, että neuvotteluissa päästään soten osalta tiistaina maaliin tai hyvin pitkälle

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) piti tiistaiaamuna mahdollisena, että sopu kehitysyhteistyön määrärahoista syntyy vielä tiistaina tai viimeistään keskiviikkona.

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan sopu määrärahojen leikkauksista on hallitusneuvotteluissa kuitenkin vielä kaukana.

–  Se on aivan selvä, että joudutaan myös leikkaamaan ja aika paljonkin, mutta rajansa kaikella, hän sanoi Säätytalossa tiistaina aamulla.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muotoili, että osapuolet ovat ensimmäisistä vaatimuksistaan luonnollisesti jonkin verran liikkuneet. Hän ei kommentoinut, millaisista leikkaussummista puhutaan.

–  Olen lukenut joitakin lehtijuttuja, joissa on "tiedetty", mikä on RKP:n ja perussuomalaisten tavoite ollut. Ainakaan ne eivät pitäneet paikkaansa.

Perussuomalaiset on vaatinut kehitysyhteistyörahoihin huomattavasti isompia leikkauksia kuin muut hallitusneuvotteluja käyvät puolueet.

Leikkaukset UM:n hallinnoimaan osuuteen

STT:n tietojen mukaan leikkaukset kohdistuisivat ulkoministeriön hallinnoimaan kehitysyhteistyön osuuteen, johon tälle vuodelle on budjetoitu 710 miljoonaa euroa.

Näillä varoilla tehdään esimerkiksi Suomen ja kumppanimaan välistä kahdenvälistä kehitysyhteistyötä, tuetaan suomalaisten kansalaisjärjestöjen työtä, rahoitetaan monenkeskisiä järjestöjä sekä annetaan humanitaarista apua.

Tähän kokonaisuuteen eivät kuulu esimerkiksi pakolaisten vastaanottokulut.

Ukrainaan ohjelmoitavan rahoituksen osuus tälle vuodelle on 38 miljoonaa euroa, mutta rahaa maalle menee myös muun muassa humanitaarisen rahoituksen piiristä ja kansalaisjärjestörahoituksen kautta.

Puolueilla on ollut yksimielisyys siitä, että Ukrainan tuesta ei leikata.

Merkittävä osa kehitysyhteistyöhön käytettävistä varoista on jo sidottu tuleville vuosille. Jos siis hallitusta muodostavat puolueet päättävät leikata niin paljon, että osa sitoumuksistakin pitää perua, on alettava perua kansainvälisiä sopimuksia. Vaikutuksista Suomelle ei ole ennakkoon tietoa.

Tänä vuonna valtion budjetissa kehitysyhteistyön määrärahat ovat kokonaisuudessaan noin 1,1 miljardia euroa.

Jos leikkauksia kehitysyhteistyöhön tehdään, Suomi käyttäisi käytännössä vähemmän rahaa kehitysyhteistyöhön kuin EU-maat keskimäärin verrattuna bruttokansantuloon.

Vielä tekemistä useassa neuvottelupöydässä

Myös sopu ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta on Orpon mukaan hyvin lähellä.

–  Meillä on yhteinen näkemys siitä, että ansiosidonnainen halutaan uudistaa siten, että se kannustaa ottamaan työtä vastaan. Pöydällä on lyhentäminen, porrastaminen ja muut ansiosidonnaisen mallit, hän sanoi.

Neuvotteluita käyvillä puolueilla on ollut varsin yhtenäinen näkemys siitä, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa tulee porrastaa, mutta lyhentämistä on pitänyt esillä lähinnä kokoomus.

Purra sanoi, että perussuomalaiset ei edelleenkään ole valmis ansiosidonnaisen lyhentämiseen. KD:n puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan myös kristillisdemokraatit haluaa, että kesto säilytettäisiin ennallaan.

Monessa neuvottelupöydässä on vielä tekemistä ja sovittavana erittäin hankalia asioita. Myös puheenjohtajapöytään odotetaan paljon käsiteltävää tälle viikolle.

–  Kokoukset pitenevät, ja niitä on useampi päivässä. Valmiita papereita on myös alettu jo hyväksyä, Purra sanoi.

Orpon mukaan sosiaali- ja terveyspalveluita koskien isot ratkaisut ovat suhteellisen valmiita.

Lue myös:

    Uusimmat