Mainos

Kaikista pöydistä ei tullut vielä valmista – hallitusneuvotteluissa väännettiin tiettävästi myös maahanmuutosta

2:27
Katso videolta politiikan toimittaja Johanna Tuurin raportti Säätytalolta Seitsemän uutisista!

Puoluejohtajat alkavat näillä näkymin kursia hallitusohjelmaa kokoon eri neuvottelupöytien tuloksista keskiviikkona. Näin sanoi hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) tiistaina.

Suuri osa neuvotteluryhmistä sai muistionsa valmiiksi tiistaina, mutta eivät kaikki. Tiettävästi vääntöä oli tiistai-iltana yhä muun muassa maahanmuutosta. SDP:n ja keskustan näkemys maahanmuuttolinjauksista on ollut yhteneväinen, mutta vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat tiettävästi olleet eri linjalla niiden kanssa.

Rinne valaisi tiistaina talouden reunaehtoja sen verran, että tulevan mahdollisen hallituksen ei hänen mukaansa tarvitse leikata menoista.

–  Tämä hallitus voi käyttää sekä pysyviin menonlisäyksiin että investointiluontoisiin menoihin merkittävästi lisää rahaa, hän sanoi.

Rinne ei kuitenkaan edelleenkään avannut sisältöjä sen tarkemmin. Se tiedetään, että suunnitteilla on esimerkiksi isoja ja kalliita rata- ja väylähankkeita.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan puheenjohtajat olisivat päässeet alustavaan sopuun siitä, että uusiin pysyviin menoihin olisi tarkoitus käyttää hallituskaudella noin miljardi euroa. Lisäksi 1,5–2 miljardia laitettaisiin väyliin ja tutkimukseen. Tutkimukseen tästä olisi ilmeisesti tulossa vain 500 miljoonaa euroa.

HS:n mukaan nämä maksettaisiin pääosin myymällä mittavia määriä valtion osakeomistuksia.

Rinne on kuitenkin toistuvasti huomauttanut, että mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi Säätytalosta lähtiessään, että talouden isosta kuvasta on yhteinen käsitys, mutta yksityiskohtia on yhä paljon auki.

Ei ehkä vielä perjantaina valmista

Neuvotteluissa alkavat ratkaisevat päivät, jos Rinne aikoo pitää kiinni tavoitteestaan saada hallitusohjelma valmiiksi perjantaina. Nyt hän tosin arvioi, että puheenjohtajat saattavat tarvita pari päivää lisää aikaa saadakseen kokonaisuuden kasaan, sillä tällä viikolla on useita puheenjohtajatenttejä ja sunnuntaina EU-vaalit.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mukaan neuvotteluissa on päästy hyvin eteenpäin, mutta "hurjan paljon on vielä isoja asioita auki". Keskustalla on taskussaan tukku kynnyskysymyksiä, joista se pitää tiukasti kiinni. Pisimmällä oltiin hänen mukaansa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja Eurooppa-asioissa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja