Halla-aho: Ajamme suuria leikkauksia kehitysyhteistyöhön – "Emme voi auttaa velaksi"

Jussi Halla-aho tyytyväinen neuvotteluista: "Yllättävän rakentavaa keskustelua" 5:00
Jussi Halla-aho tyytyväinen neuvotteluista: "Yllättävän rakentavaa keskustelua"

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mukaan puolue ajaa hallitusneuvotteluissa mahdollisimman suuria leikkauksia kehitysyhteistyövaroihin. Lisäksi he vaativat käytettävissä olevien rahojen parempaa käyttöä ja parempaa kohdentamista.

– Kantamme on se, että maa ei voi auttaa velaksi. Toisin sanoen kehitysapua voidaan harjoittaa ainoastaan budjettiylijäämästä, jota ei tällä hetkellä ole näkyvissä, Jussi Halla-aho sanoi medialle ennen neuvottelujen alkua Säätytalossa.

Halla-ahon mukaan asiasta on pystytty käymään yllättävän rakentavaa ja rauhallista keskustelua neuvottelupöydässä, vaikka siitä on syviä erimielisyyksiä. Neuvotteluja asiasta jatketaan hänen mukaansa tänään.

Halla-aho istuu pöydässä, jossa ratkotaan muun muassa Eurooppa-politiikkaan, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä kehityspolitiikkaan liittyviä kysymyksiä.

Hän kertoo ryhmässä olevan syviä erimielisyyksiä muustakin kuin kehitysyhteistyörahoista. Perussuomalaisilla ja kristillisdemokraateilla on esimerkiksi paljon kriittisempi suhtautuminen EU:n liittovaltiokehitykseen kuin muilla osapuolilla eli RKP:llä ja kokoomuksella.

– Mutta sanoisin, että yllättävän monissa asioissa olemme päässeet eteenpäin ja pystyneet löytämään sellaisia muotoiluja, jotka ovat kelvanneet kaikille osapuolille.

Orpo: Katsotaan, minkä verran voi supistaa

Hallitusneuvotteluita vetävä kokoomuksen Petteri Orpo ei halua ottaa kantaa yksittäisten puolueiden tavoitteisiin, eikä siten kommentoinut perussuomalaisten kantaa, jonka mukaan maa ei voi auttaa velaksi.

– Eri asioissa eri puolueilla on erilaisia neuvottelutavoitteita. Koko hallitusohjelmaneuvottelun tavoite on yhteensovittaa näitä puolueiden kantoja, Orpo sanoi.

Hän kuitenkin totesi, että kun kaikkia valtion menoja arvioidaan, myös kehitysyhteistyömenoja pitää arvioida ja katsoa, minkä verran siitä voisi supistaa.


Lue myös:

    Uusimmat