Mainos

Rita-myrsky nostaa bensiinin hintaa

Rita-hirmumyrsky on nostanut bensiinin hintaa maailmanmarkkinoilla. Vaikutukset näkyvät Suomessakin viimeistään viikonloppuna.

Bensiinin ja dieselin hinta on kallistumassa viimeistään viikonloppuna. Tukkumyyjät arvioivat korotusten vaihtelevan 2:sta 4,5 senttiin litralta. Vähittäismyyjät päättävät, menevätkö korotukset täysimääräisinä kuluttajilta perittäviin pumppuhintoihin.

Bensiinin hintaa korottaa Yhdysvaltoja lähestyvä Rita-hirmumyrsky, joka on nostanut bensiinin hintaa maailmanmarkkinoilla. Suomessa 95-oktaanisen litrahinta on tänään 1,32-1,34 euron tuntumassa. Dieselitra maksoi noin 1 euron. Polttoainenetin mukaan bensiinin keskihinta oli eilen noin 1,33 euroa. Paikallinen kilpailu näkyy suurena hintavaihteluna.

Hurrikaanin todelliset vaikutukset maailman bensamarkkinoille nähdään vasta, kun selviää, millaisia tuhoja myrsky aiheuttaa Meksikonlahden öljynjalostamoissa. Edellinen hurrikaani Katrina nostatti bensiinin hinnan Suomessakin yleisesti 1,50 euroon.

- Jos uusi hurrikaani aiheuttaa todella rumaa jälkeä, bensiinin hinta nousee pilviin, Neotin toimitusjohtaja Mika Anttonen arvioi. Neot on ABC-ketjun ja Station1-ketjujen tukkumyyjä.

Neste Oilin vähittäismyynnin johtaja Matti Peitso sanoi, että vielä tässä vaiheessa korotuspaineet ovat melko pieniä. Hänen arvionsa viimeistään viikonloppuna toteutuvista korotuksista oli "pari kolme senttiä". Joidenkin arvioiden mukaan pahimmillaan myrsky voi lohkaista 15 prosenttia jalostamokapasiteetista, josta muutenkin on niukkuutta.

Anttonen muistutti, että bensiinin hinnan kallistuminen vaikuttaa myös kysyntään. Tämä näkyy erityisesti Aasian kehittyvissä maissa.

- Katrina-hurrikaani vähensi Yhdysvalloissakin kysyntää keskimäärin 4,3 prosenttia, Anttonen sanoi.

Katrinan vaikutusten tasapainottamiseksi kansainvälinen energiajärjestö IEA avasi kansainväliset varmuusvarastot. Niistä on voitu purkaa bensiinituotteita maailman markkinoille 2 miljoonaa tynnyriä päivässä. Purku on voimassa kuukauden. Myös Suomen hallitus antoi oikeuden bensiinin myyntiin varmuusvarastoista.

Anttosen mukaan Katriinan aiheuttama hintapiikki ehti Suomessa jo sulaa. Hänen mukaansa kuluttajien toisenlainen näkemys johtuu siitä, että viestimissä jokainen nousu uutisoidaan näyttävästi, mutta hintojen lasku ei yllä uutisiin. Ennen Katriinaa bensiinin hinta oli noin 1,32 euroa litralta.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden talousuutiset 22.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.