Ristomatti Ratia: Turha salailla sitä, että Armi joi liikaa

Tänään keskiviikkona 8.9. julkaistussa Marimekon historiaa ruotivassa teoksessa kerrotaan niin yhtiön vaiheista kuin ydinjoukon yksityiselämästäkin.

Suomalaisen designin lippulaivasta julkaistiin tietokirja Marimekko: Suuria kuvioita. Teoksen ovat kirjoittaneet neljä toimittajaa: Tuija SorjanenEsa KoivurantaKati Pehkonen ja Annina Vainio.

Teoksessa käydään läpi Marimekon historia aina ensiaskelista tuoreimpiin käänteisiin. Värikkään yhtiön historiaan mahtuu myös synkätkin piirteensä.

Marimekon edesmennyt äiti Armi Ratia on ollut viime vuosina pinnalla. Jörn Donner ohjasi topakan toimitusjohtajan elämästä kertovan Armi elää! -elokuvan viime keväänä ja Helsingin kaupunginteatterissa nähtiin Armi-nimellä kulkeva näytelmä. 

Sekä näytelmä että elokuva saivat tyrmistyneen vastaanoton siksi, että teoksissa alkoholilla oli suuri rooli. 

Moni kirjaan haastatelluista marimekkolaisista muistaa Armi Ratialle silloin tällöin aamuisin valmistetun Bombaksi nimetyn piristävän juoman, joka sekoitettiin appelsiinimehusta, hunajasta, kananmunasta ja tujauksesta konjakkia.

Kirjaa varten haastatellut olivat kyllä yhtä mieltä siitä, että Ratia joi liikaa, mutta se ei koskaan vaikuttanut tämän työmoraaliin. 

– Me työtoverit emme nähneet koskaan Armia humaltuneena, työympyröissä. Siksi palaute sekä hänestä kertovasta näytelmästä että elokuvasta on kielteistä. Olemme myötäloukkaantuneita, kommentoi Eila Heinilä kirjassa. 

Marimekossa juhlittiin usein ja kirjassa todetaan, etti kukaan kiellä Ratian juomista kyseisissä juhlissa. Viimeisinä vuosina lääkärit kuitenkin kielsivät alkoholinkäytön kokonaan. 

– Maksavaurioista alkoi hänen viimeinen sairaalajaksonsa. On turha salata sitä, että hän käytti liikaa alkoholia, toteaa Ratian poika Ristomatti Ratia

Armi Ratia menehtyi lopulta sairaalassa 3. lokakuuta vuonna 1979 äkillisen keuhkokuumeen seurauksena. 

Lue myös:

    Uusimmat