Risto E.J. Penttilä: Tässä tapauksessa Suomi voisi mennä Natoon ilman Ruotsia

Onko Natoon liittyminen ilman Ruotsia Suomelle varteenotettava vaihtoehto? MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J.Penttilä vastaa 2:45
Onko Natoon liittyminen ilman Ruotsia Suomelle varteenotettava vaihtoehto?

Suomi voi päättää mennä Natoon ilman Ruotsia, jos Suomen kansallinen turvallisuus olisi uhattuna, sanoi kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä MTV:n maanantai-illan Seitsemän uutisissa.

Penttilän mukaan on ilmiselvää, että tällaisessa tilanteessa Suomi menisi Natoon ilman Ruotsia.

– Keskustelu varmasti muuttuisi silloin, jos Venäjä tekisi sotilaallisen läpimurron Ukrainassa. Tämä ei ole toivottavaa eikä todennäköistä, mutta siinä vaiheessa tästä keskusteltaisiin vakavasti, Penttilä sanoi.

Penttilä näkee, että kabineteissa otetaan esille myös se vaihtoehto, että Suomi liittyisi Natoon ilman Ruotsia.

– Ulkopolitiikassa on julkinen puoli ja kabinetti puoli. Julkisella puolella tätähän ei kannata ottaa esille. Meidän on pidettävä yhteinen linja Ruotsin kanssa, mutta kabineteissa tietenkin tämäkin vaihtoehto otetaan esille.

Penttilä ei näe, että Natoon meno ilman Ruotsia olisi jo valmistelussa.

– Ei varmaankaan valmistelussa, mutta kyllä tästä keskustellaan, että jos kävisi äärimmäinen tilanne, jossa Euroopan turvallisuustilanne muuttuisi pahemmaksi ja Venäjä alkaisi tehdä läpimurtoa ja mahdollisesti jopa siirtää joukkojaan pohjoiseen.

– Silloin olisimme aivan eri tilanteessa. Suomen ykkösasia on Suomen turvallisuus, ja silloin Nato-jäsenyys ilman Ruotsia, niin valitettavaa kuin se olisikin, olisi se ratkaisu, Penttilä jatkaa.

Suomen liittyminen Natoon ilman Ruotsia on merkittävä kysymys pitkällä aikavälillä, sanoo Penttilä.

– Koko pohjoinen ulottuvuus Natossa ja EU:ssa ja yhteistyö Pohjoismaissa sekä sotilaallinen logistiikka puoltaa sitä, että Suomi ja Ruotsi menevät yhdessä.

– Mutta jos olemme tilanteessa, jossa Suomen kansallinen turvallisuus on uhattuna, niin silloin vähempikin osuus Natoa on parempi kuin ei mitään Natoa, Penttilä lisää.

Penttilän mukaan se olisi suuri kolhu, jos Suomi päättäisi nyt mennä Natoon ilman Ruotsia.

– Jos menemme yhdessä ja tuleekin tilanne, jossa Suomen kansallinen turvallisuus vaatii Suomelta Nato-ratkaisua, niin silloin se ei ole kolhu ja Ruotsikin on tyytyväinen, että Suomen turvallisuutta vahvistetaan.
Lue myös:

    Uusimmat