Ulkoministeri Haavisto lopetti veikkaamisen Nato-prosessin aikatauluista – "Olemme Turkin ja Unkarin armoilla"

Haavisto Nato-prosessin jatkuvista vastoinkäymisistä: "Tässä on tullut aika varovaiseksi veikkaamaan mitään aikataulua" 1:10
Haavisto Nato-prosessin jatkuvista vastoinkäymisistä: "Tässä on tullut aika varovaiseksi veikkaamaan mitään aikataulua".

Ulkoministeri Pekka Haavisto piti maanantai-iltapäivällä tiedotustilaisuuden, jossa painotti Suomen ja Ruotsin jatkavan Nato-jäsenyysprosessia käsi kädessä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan antoi ymmärtää sunnuntaina pitämässään televisioidussa puheessaan, että Turkki voisi hyväksyä Suomen Natoon ilman Ruotsia. Pekka Haaviston mukaan tämä ei vaikuta Suomen tavoitteeseen liittyä Natoon samaan aikaan Ruotsin kanssa.

–  Aikataulujen viivästys ei ole vaikuttanut Suomen ja Ruotsin yhteiseen tahtoon liittyä Natoon. Ruotsin ja Suomen turvallisuus menee käsi kädessä, Haavisto painotti jälleen.

Haavistolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mihin saakka Suomi on valmis odottamaan Ruotsia, mikäli yhteistä säveltä Ruotsin ja Turkin välille ei löydy. Hän painotti heinäkuun Naton huippukokouksen tärkeyttä, mutta ei ottanut kantaa tarkemmin prosessin etenemisen aikaraameihin.

Yksi syy tähän on se, että Turkin lisäksi myös Unkari täytyy vielä lepytellä. Turkin kanssa prosessi etenee, mutta ”Unkarin suunnalta ei ole kuulunut mitään uutta”.

– Emme voi päättää näiden maiden puolesta. Olemme Turkin ja Unkarin armoilla, Haavisto totesi.

– Tässä on tullut varovaiseksi veikkaamaan mitään aikataulua – aika monta veikkausta on mennyt pieleenkin tässä. Unkarinkin kanssa on ollut monta eri aikataulua, Haavisto myönsi.

Lue myös:

    Uusimmat