Mainos

Risto E.J. Penttilä pitää jatkuvaa jatkoaikojen hakemista naurettavana ja penää Suomelta johtajuutta brexit-saagassa: "Meillä on diili, mennään eteenpäin"

13:30
Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä kävi vieraana MTV Uutiset Livessä.

Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä penää Suomelta johtajuutta brexit-neuvotteluissa. Penttilä kaipaa paavolipposmaista otetta Eurooppa-politiikkaan.

Britannian pääministeri Boris Johnson joutui myöhään lauantai-iltana hakemaan vastahakoisesti lisäaikaa maan EU-erolle. Pidennyspyyntö on jo kolmas. Alun perin Britannian piti erota EU:sta maaliskuun lopussa.

Nordic West Officen toimitusjohtaja ja Britannian tuntija Risto E.J. Penttilä sanoo, että jatkuva jatkoaikojen hakeminen on mennyt naurettavaksi. Penttilä penää EU-puheenjohtajamaalta Suomelta johtajuutta MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Jos Suomi sanoo, että lykkäystä ei pidä myöntää, sitä tuskin tulee. Meillä on diili, mennään eteenpäin seuraavaan vaiheeseen. Tämä olisi merkittävää pohjoismaista johtajuutta tilanteessa, jossa sitä Euroopasta puuttuu.

Paavo Lipposta kaivaten

Penttilä ei kuitenkaan usko, että Suomi lähtee ajamaan kovaa linjaa. Hänen mielestään Suomen 2000-luvulla harjoittama ulkopolitiikka ei sovi Penttilän toivomaan johtajuuteen.

– Mutta meillä on demarijohtoinen hallitus. Ehkä Paavo Lipposen muisto tuo jotain ryhtiä tähän hallitukseen, ja lähdettäisiin paavolipposmaiseen lähestymistapaan, jossa katsotaan koko Euroopan etua.

Penttilän mukaan on tärkeää, että seuraava Ursula von der Leyenin johtama Euroopan komissio pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä ilman brexit-taakkaa.

Johnsonin ja Mayn diileissä eroja

Nyt siis väännetään vasta niistä ehdoista, joilla Britannia eroaa EU:sta. Penttilä sanoo, että nykyistä erosopimusta tärkeämpi vaihe ovat varsinaiset kauppasopimusneuvottelut Britannian ja EU:n välillä.

Penttilä sanoo, että Boris Johnsonin neuvottelema sopimus antaa Britannialle huomattavasti paremmat mahdollisuudet neuvotella kauppasopimuksista kuin edellisen pääministerin Theresa Mayn diili.

Suhteet EU:hun voivat Johnsonin sopimuksessa olla Mayn diiliä heikommat, mutta vapaudet neuvotella kaupan ehdoista muun maailman kanssa ovat suuremmat. Britannian taloudellinen tulevaisuus on kuitenkin hämärän peitossa.

– Joko Britannia on kuin Singapore EU.n kyljessä tai sitten taantuva teollisuusmaa. Tätä me emme vielä tiedä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja