Ristiriitaisen sotasankarin syntymästä 100 vuotta – Lauri Törni oli "tavallinen nuori mies", joka löysi elämänsä rakkauden Ruotsista

Tiesitkö? Koulutettu karhu taisteli toisessa maailmansodassa 0:23
Koulutettu karhu taisteli toisessa maailmansodassa.

Yhtenä suurimmista suomalaisista sotasankareista on julkaistu uusi elämäkertateos. Kirjassa keskitytään myös Lauri Törnin yksityisempään puoleen.

Lauri Törnin (1919–1965) syntymästä on kulunut tänään tasan sata vuotta. Törni oli kolmen maan armeijassa palvellut sotilas.

Törni palveli Suomen armeijassa, Saksan SS-joukoissa sekä viimeisinä vuosinaan Yhdysvaltojen armeijassa. Yhdysvalloissa nimensä Larry Thorneksi muuttanut mies kuoli helikopterionnettomuudessa Vietnamin sodassa.

Törniä on pidetty ristiriitaisena persoonana, josta pidetään sotasankarina, mutta jonka negatiivisia puolia on tutkijoiden mukaan jätetty varjoon.

Häntä on pidetty kaksijakoisena luonteena, joka oli selvin päin pidetty, mutta alkoholia käyttäessään arvaamaton, riidanhaluinen ja aggressiivinen.

"Tyypillisiä nuoren miehen mietteitä"

Satavuotisjuhlan kunniaksi julkaistiin Kari Kallosen kirjoittama uusi elämäkertakirja Lauri Törni – Mannerheim-ristin ritari ja USA:n vihreiden barettien sankari (Readme).

"Tavallista nuorta miestä" sotasankarin maineen takana esittelevässä kirjassa on mukana ennennäkemätöntä kuvamateriaalia Törnistä sekä hänen kirjoittamiaan kirjeitä ja kortteja.

Teoksessa kerrotaan 46-vuotiaana kuolleen Törnin yksityisemmästä puolesta.

Kirjassa todetaan usein väitettävän, että Lauri Törniltä ei ole jäänyt juuri mitään kirjallista jäämistöä. Hän kirjoitti kuitenkin taistelukertomusten lisäksi yllättävänkin usein kortteja ja kirjeitä kotiin, sukulaisilleen sekä tuttavilleen.

– Törnin ajatukset rintamalla olivat tyypillisiä nuoren miehen mietteitä. Serkulleen Aili Vyyryläiselle ja hänen sisarilleen Tampereelle kirjoittamassa kirjeessä Törni pyytää muun muassa lähettämään laskun tehdystä puvusta isälleen "tietysti, sillä minun rahanihan menevät tunnetusti aina jonnekin muualle", kirjassa kerrotaan.

– Sota-asioista hän kirjoittaa nuorille naisille 22.9.1942 kuin kyse olisi lähes normaalista elämästä.

Kallosen kirjoittamassa elämäkertakirjassa kerrotaan miehen naissuhteista. Teoksessa kerrotaan esimerkiksi sotasairaalassa tuhkarokkopotilaana vuonna 1942 olleen Törnin tutustumisesta lääkintälotta Katriin.

Suhde ei kehittynyt "suurta kaveruutta" syvemmäksi, vaikka nuori Törni kävi lotan kanssa vesitornissa, luonnonpuistossa, aseveli-illassa ja nyrkkeilyottelussa.

Virolahdella lottana palvellut Ilona Oesch oli Törnin varsinainen ensirakkaus.

Pako Ruotsiin

Vuonna 1945 Lauri Törni siirtyi Saksan armeijan leipiin, vaikka Suomi oli Lapissa sodassa maan kanssa. Tammikuussa 1947 Törni tuomittiin vankeusrangaistukseen maanpetoksesta.

Törni kärsi tuomiotaan Turun lääninvankilassa, josta hän pakeni kertaalleen. Vuonna 1948 presidentti J. K. Paasikivi armahti Törnin ehdonalaiseen.

Lauri Törni pakeni lopulta toisen henkilön merimiespassin turvin Ruotsiin, Tukholman lähistölle, josta löytyi Marja Kops. Nainen, jota kuvaillaan kirjassa Törnin ainoaksi tosirakkauden kohteeksi.

Kirjan mukaan Törnin tavanneista tuntui, kuin mies olisi saanut elää viimein sotavuosiin menettämänsä nuoruuden.

Pari kihlautui vuoden 1950 alussa. Kihlajaiskuvaa varten Törni veti ylleen suomalainen upseerin univormun ensimmäistä kertaa vuosiin. Marja Kops oli hakenut univormun Suomesta salaa.

Rakkaus hiipui

Tukholman lähistöllä asuessaan Lauri Törni oli työtön ja tunsi olevansa levoton vieraassa maassa väärällä nimellä eläessään.

Maaliskuussa 1950 rakkauden huuma hiipui, kun Törni nousi Venezuelaan vievään ruotsalaistankkeriin. Törni lupasi tulla noutamaan Kopsin myöhemmin, mutta toisin kävi.

Törni vastasi kuukausien ja vuosien varrella Kopsin kirjoittamiin kirjeisiin vain harvoin.

Vuosia myöhemmin Thorneksi nimensä muuttanut Törni saapui Alfa Romeo -merkkisellä avoautollaan Kopsin oven taakse Ruotsiin.

Marja Kops oli kuitenkin muuttanut Las Palmasiin mentyään espanjalaisen miehen kanssa naimisiin. Kirjan mukaan Lauri Törni sai tilanteessa haukut naapurin Jennyltä.

"On tässä ennenkin sotaretkiä tehty"

Kirjassa siteerataan Marja Kopsin äiti Hillevi Kopsia.

– Jenny kysyi kauanko Lasse luuli naisen odottavan, kun ei edes tiennyt missä päin maailmaa mies oli. 'Annatko minulle Marjan osoitteen, niin haen hänet sitten Espanjasta?' Lasse oli pyytänyt.

– 'Sitä en anna, sinulla ei ole enää mitään asiaa häiritsemään heidän elämäänsä', Jenny vastasi. 'On tässä ennenkin sotaretkiä tehty, ja vielä onnistuneesti', Lasse oli todennut hieman kiihtyneenä.

Suhde Kopsin kanssa jäi Lauri Törnin pisimmäksi. Yhdysvalloissa Törnillä oli naissuhteita, mutta ei mitään yhtä vakavaa.

Marja Kops sai surmansa auto-onnettomuudessa vuonna 2000.

Lauri Törniä kuljettaneen, vuorenrinteeseen törmänneen helikopterin hylky löydettiin Vietnamista, läheltä Laosin rajaa vasta vuonna 1999.

Paikalta löytyneen roottorin lavan sarjanumeroista selvisi, että kyseessä oli Törnin helikopteri. Vainajien kaikkia jäännöksiä ei pystytty erottamaan toisistaan, joten heille suoritettiin yhteishautaus Arlingtonin sotilashautausmaalla Virginian osavaltiossa.

Suomessa Törnin muistotilaisuus pidettiin heinäkuussa 2003 Säkylässä. Törnin nimi sekä syntymä- ja kuolleeksijulistamispäivä on kaiverrettu sukuhaudan hautakiveen Helsingin Malmin hautausmaalla.

Lue myös:

    Uusimmat