Suomalaisen sotasankarin tarina kiehtoo ulkomailla: ”Moni piti häntä tuhoutumattomana”

Suomalaisen sotasankarin Lauri Törnin elämän uskomattomat vaiheet kiinnostavat myös ulkomailla. Yhdysvaltalaislehti Business Insider on tehnyt miehestä pitkän jutun verkkosivuilleen. 

Lehti käyttää lähteenään vuonna 2003 Helsingin Sanomissa julkaistua juttua. 

Törni ei ole ollut rapakon takana täysin tuntematon suuruus aiemminkaan, sillä hän palveli Yhdysvaltojen armeijan erikoisjoukkojen kapteenina 1960-luvun alussa. Törni oli mukana operaatioissa ainakin Iranissa ja Vietnamissa. 

Joutui maanpetossyytteeseen

Yhdysvalloissa nimellä Larry Thorne tunnettu Törni palveli yhteensä kolmen maan armeijassa. Vuonna 1919 syntynyt viipurilainen ansaitsi Suomen armeijassa nopeasti kapteenin arvon ja taisteli venäläisiä vastaan talvi- ja jatkosodissa. Hän loukkaantui vakavasti hiihdettyään miinaan, mutta palkittiin jatkosodassa Mannerheim-ristillä. 

Lapin sodan aikana Törni matkusti Saksaan, missä hän liittyi maan armeijaan. Tämä johti lopulta maanpetossyytteeseen ja vangitsemiseen, kun Törni palasi takaisin Suomeen. 

Kohtalokas helikopterionnettomuus

Törnin yli kaksi vuosikymmentä kestänyt sotilasura päättyi vasta vuonna 1965, kun häntä kuljettanut helikopteri törmäsi vuorenseinään, mikä koitui legendaarisen sotilaan kohtaloksi. 

Törni oli kiistelty persoona ja monet hänen vaiheensa ovat synnyttäneet debattia Suomessa. Sotilaana Törni oli kuitenkin vertaansa vailla ja tovereidensa arvostama. 

Törnin palvellessa Yhdysvaltojen erikoisjoukoissa hän sai kanssasotilaiden keskuudessa lähes legendan aseman. Kuolema helikopterionnettomuudessa keskellä viidakkoa aiheutti epäuskoa. 

– Moni ajatteli, että hän oli lähes tuhoutumaton sotilas, joka olisi muina miehinä kävellyt takaisin viidakosta. Monen oli vaikeaa uskoa, että hän oli kuollut, Business Insider kirjoittaa HS:n juttuun viitaten. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja