Rissanen lähetyksessä: Tämän vuoksi suklaa on vaarallista

Lihavuus- ja syömishäiriötutkija Aila Rissanen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, mikä aiheuttaa lohtusyömistä. Hän myös paljasti, miksi suklaan syömisestä tulee niin helposti riippuvaiseksi.

Tietynlainen mielihyvä ja tarkoituksellisuuden tunne seuraavat Aila Rissasen mukaan jo pelkästään siitä, kun ihminen ottaa jotain suuhunsa. Jos tähän tekoon vielä kiinnittää huomiota, se vie huomion pois aivoissa olevasta tunnemyrskystä.

Lisäksi suklaata tai muuta sokerista − ja varsinkin rasvaa − syödessä leviää hedoninen tunne suuhun. Tällöin ahdistus- ja tunnemyrskyt ovat hetken aikaa vähemmän tuntuvia. Moni siis jatkaa syömistä, jotta voi kykeä aivot hetkeksi "pois päältä".

Aila Rissanen korosti, että näin ei tarvitse toimia kovin montaa kertaa, kun seuraus on, että hankalan tunnetilan osuessa kohdalle samaa pakoa tunteista hakee tiedostamatta seuraavankin kerran.

"Suklaa on erityisen vaarallista"

Aila Rissanen kertoi ohjelmassa, että lohtusyömisessä on paljolti kyse psykologisesta riippuvuudesta. Osa lohturuoista vaikuttaa kuitenkin aivoihin myös kemiallisesti.

− Serotoniinitaso voi nousta esimerkiksi suklaan syömisen jälkeen. Suklaassa on myös bioaktiivisia aineita, jotka vaikuttavat aivoihin niin, että siihen voi tulla ihan oikeasti addiktio, Rissanen sanoi lähetyksessä.

− Muun muassa suklaan anandamiini stimuloi aivoissa sellaisia reseptoreita, joita normaalisti yhdistämme mielihyvään. Sen vuoksi suklaa on erityisen vaarallista. Siihen, ehkä herkemmin kuin syömiseen yleensä, liittyy tällainen tottuminen tai addiktio, Rissanen kertoi.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Aila Rissanen puhui lohtusyömisestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja