Risikko: Narkolepsiakorvauksia joutui odottamaan liian kauan

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko lupaa valtion jatkavan narkolepsiakorvausten maksamista, kun Lääkevahinkovakuutuspoolin korvauskatto ylittyy. Tuo raja, 30 miljoonaa euroa, tulee vastaan arviolta 2030-luvulla.

Risikon mukaan korvauspäätös narkolepsiaperheille on loistava juttu, vaikka se ei poista henkistä tuskaa. Ministerin mukaan sikainfluenssarokotteesta aiheutuneiden lasten ja nuorten narkolepsiatapausten kustannuksia valtiolle ei vielä lopullisesti tiedetä.

- Summaa on vaikea vielä sanoa, koska sairaus on näissä 92 tapauksessa hyvinkin erilainen. Jotkut saattavat olla tulevaisuudessa täysillä työelämässä, toiset taas eivät.

Valtion korvaussummasta saadaan tietoja sitten, kun kaikki hakemukset on käsitelty. Lopullinen korvaussumma on tiedossa vasta vuosikymmenten päästä, sillä korvauksen saajat ovat nyt 4-19 -vuotiaita.

- Minusta on erittäin hyvä asia, että valtio on tehnyt päätöksen sitoutua korvaamaan narkolepsiahaittoja. Sen vuoksi säädetään erityislaki, ettei korvausten maksu keskeydy, kun nykyiset asiasta päättävät tahot eivät ole enää sitä vartioimassa, ministeri lupaa.

Kuka vastaa ja mistä?

Kysymykseen lääkeyhtiöiden vastuusta Risikko sanoo jo laittaneensa vauhtia. Nykyään lääkevakuutukset ovat vapaaehtoisia.

- Olen pistänyt virkakauteni alussa virkamiehet pohtimaan, pitäisikö olla pakollinen vakuutus. Mielestäni pitäisi. Pakollisuus pitäisi olla laissa.

Liian pitkä odotus

Risikon mielestä narkolepsiaperheet joutuivat odottamaan korvauspäätöksiä liian pitkään. Rokotukset annettiin toissatalvena ja korvaukset tilitetään aikaisintaan ensi kuussa.

Ministeri vakuuttaa, että Lääkevahinkovakuutuspooli ryhtyi tutustumaan korvauspapereihin jo viime keväänä.

- Marraskuussa saadaan ensimmäiset päätökset ja rahat liikkumaan. Työ paperikasojen selvittämisessä on ollut poolille raskas, mutta silti kulunut aika on kohtuuton.

Ministeri Risikko pitää Pandemrix-rokotteesta aiheutunutta haittaa erittäin valitettavana. Hän puolustaa silti yhä rokotetta.

Hänen mukaansa Suomessa säästettiin rokotteella ihmishenkiä.

- Siinä tilanteessa, missä me olimme ja mitä me tiesimme, rokotuspäätös oli ainoa oikea, sosiaali- ja terveysministeri paula Risikko sanoi tänään.

Katso Varpu Helpisen juttu (Seitsemän uutiset 5.10.2011)

Lue myös:

    Uusimmat