Mainos

Rion poliisiväkivalta huolestuttaa järjestöjä: Teloitustyyliset tappamiset lisääntyneet olympialaisten alla

10:58

Poliisiväkivalta on lisääntynyt räjähdysmäisesti ensi viikolla alkaviin olympialaisiin valmistautuvassa Rio de Janeirossa, kertoo ihmisoikeusjärjestöt.

Olympialaisten järjestäminen vaatii tiukkoja turvallisuusjärjestelyitä, mutta ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Brasilia ei ole tehnyt tarpeeksi puuttuakseen turvallisuusviranomaisten itsensä tekemiin väkivallantekoihin. Järjestöt ovat raportoineet, että poliisien usein teloitustyyliset tappamiset ovat vain lisääntyneet kisojen alla.

Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Pia Puu Oksanen kertoo, että suurien urheilujuhlien turvallisuusjärjestelyiden varjolla turvallisuusviranomaiset syyllistyvät henkirikoksiin ja ihmisoikeusloukkauksiin.

– Yksi tulkinta on, että he käyttävät ikään kuin tätä tilaisuutta puhdistaakseen köyhiä asuinalueita, Oksanen sanoo Huomenta Suomen -haastattelussa.

Hän muistuttaa, että silloin, kun olympialaiset myönnettiin Brasialialle, maa sitoutui takaamaan kaikkien, myös omien kansalaistensa turvallisuuden.

– Mutta nyt tilannetta käytetään hyväksi olojen kurjistamiseen.

"Se, mikä tapahtui MM-kisojen aikaan, toistuu nyt"

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin heinäkuussa julkaiseman raportin mukaan Rion poliisi on viimeisen kymmenen vuoden aikana tappanut yli 8000 ihmistä. Viime vuonna poliisi tappoi Rio de Janeiron osavaltiossa järjestön mukaan ainakin 645 ihmistä.

Amnesty kertoi puolestaan kesäkuussa, että yksistään tänä vuonna poliisiväkivallan seurauksena on kuollut jo yli sata ihmistä. Suurin osa uhreista on mustia, nuoria miehiä, jotka asuvat köyhillä asuinalueilla. Oksasen mukaan moni heistä ei ole syyllistynyt minkäänlaisiin rikoksiin ja usein he ovat olleet myös aseistamattomia.

Oksasen mukaan on todisteita siitä, että poliisien tappamiset ja väkivalta lisääntyivät kun maassa järjestettiin jalkapallon MM-kisat 2014. 

– Se, mikä tapahtui MM-kisojen aikaan, toistuu nyt, Oksanen toteaa.

Hän kertoo, että järjestön raportoinnin mukaan tämän vuoden toukokuussa poliisin surmaamien henkilöiden lukumäärä kasvoi viime vuoteen verrattuna 135 prosentilla.

– Nämä on todella huolestuttavia lukuja.

Yksi suuri poliisiväkivaltaan liittyvä ongelma on rankaisemattomuus. Oksanen kertoo, että vuonna 2011 Brasiliassa aloitettiin tutkina 220 tapauksesta, joissa henkilö oli kuollut poliisin toimien seurauksena. Viime vuonna näistä tapauksista vain yksi oli johtanut tuomioon.

Oksanen painottaa, että olympialaiset ovat juhla, jossa tuli liehuu ihmisoikeuksien hyväksi.

– Kun puhutaan puhtaasta urheilusta, on puhtauden käsite ulotettava myös ihmisoikeuksiin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.