Mainos

Rinteen nettikolumni: Puolustusministeri Niinistö, lopettakaa ryskääminen!

Ministeri Jussi Niinistö, nyt on aika palata vakiintuneisiin, hyväksi havaittuihin ja valtiosäännön mukaisiin toimintamalleihin. Lopettakaa ryskääminen ja epävarmuutta sekä hämmennystä synnyttävä toimintanne, kirjoittaa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne MTV:n Nettivieras-kolumnissaan.

****

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikalle sekä puolustuspolitiikalle on ollut tunnusomaista laaja parlamentaarinen yhteisymmärrys. Vaikeissakin asioissa on kyetty löytämään eduskuntapuolueiden välillä laaja ja aito yhteinen näkemys siitä, mikä on Suomen ja suomalaisten turvallisuuden kannalta järkevää.

Selkeä yhteinen näkemys on – viimeksi puolustuspoliittisessa selonteossa vahvistettuna – että Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa, jossa kansalaisten turvallisuus rakentuu järkevän ulkopolitiikan ja uskottavan oman puolustuksen varaan.

Suomen EU- jäsenyys on myös turvallisuuspoliittinen ratkaisu.

Näitä peruslinjauksia täydentää tiivis – tiivistyvä – yhteistyö Ruotsin kanssa ja aktiivinen, tiivis yhteistyö NATO:n kanssa kriisinhallinnassa ja rauhankumppanuudessa.

On täysin selvää, että oman uskottavan puolustuksen kannalta on tärkeää, että Suomen puolustusvoimat harjoittelee myös kansainvälisessä yhteistyössä, meillä ja muualla. Se vahvistaa armeijan suorituskykyä ja myös yhteensopivuutta mahdollisten kriisinhallintaoperaatioiden varalta.

Yhtä selvää on, että erityisesti kansainvälinen harjoitustoiminta saattaa ja varsin usein sisältää elementtejä, joita muualla kuin Suomessa tulkitaan. Ne siis saatetaan ymmärtää poliittisina viesteinä lännessä, etelässä tai idässä.

Tästä syystä on tärkeää, että hallituksen ulko- ja turvallisuus-poliittinen ministerivaliokunta (UTVA) ja Tasavallan Presidentti ovat selvillä, mitä harjoitellaan, missä harjoitellaan, milloin harjoitellaan ja kenen kanssa harjoitellaan. Ja että tarpeen vaatiessa UTVA:ssa voidaan päättää toisin kuin on suunniteltu toteutettavaksi, jos arvioidaan harjoituksen viestittävän johonkin suuntaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjasta muuta kuin halutaan viestitettävän. Tällainen päätösvalta pitää olla valtiojohdolla hanskassaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö näyttää ryskäävän toimessaan kuin elefantti posliinikaupassa. Hän hamuaa reserville sotilasaseita kotiin, siis suojeluskuntalaitoksen palauttamista ja esittää – itse asiassa asettaa UTVA:n tapahtuneen tosiasian eteen – suursotaharjoitusta vuonna 2020, eli kaikissa tapauksissa eduskuntavaalien jälkeisen uuden hallituksen ajalle. Hän esittää Yhdysvaltain puolustusministerille kutsun osallistua harjoitukseen ja hankkii sille hyväksyntää pohjoisten kumppaneiden kokouksessa.

Tasavallan Presidentti Niinistön reaktiot kertovat hämmennyksestä, joka ainakin näyttää siltä, että tällaisesta harjoituksesta ei ole UTVA:n puitteissa sovittu tai edes puhuttu. Puhumattakaan siitä, että tällaiseen harjoitukseen olisi kysytty eduskunnan puolustusvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan arviota.

Ei se, että puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva tai puolustusministeri Niinistö lehtien palstoilla esittää tällaisia suursotaharjoituksia tarkoita asian vireille tuloa, puhumattakaan päätöksestä

Ministeri Niinistö, nyt on aika palata vakiintuneisiin, hyväksi havaittuihin ja valtiosäännön mukaisiin toimintamalleihin. Lopettakaa ryskääminen ja epävarmuutta sekä hämmennystä synnyttävä toimintanne.

Antti Rinne

SDP:n puheenjohtaja

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.