Rintasyövästä huolestuneet ruuhkauttaneet neuvontapuhelimen

Valtakunnallisen syöpäjärjestön neuvontapuhelin on soinut taukoamatta aamusta saakka. Neuvontahoitaja Taina Häkkisen mukaan puheluita on tullut erityisesti huolestuneilta keski-ikäisiltä naisilta. Soittajat ovat halunneet tietää miten rintasyöpägeenitesteihin pääsee ja ketkä niihin pääsevät?

– Koko aamupäivän puhelin on soinut tämän Angelina Jolien rintojen poisto uutisen jälkeen. Puheluita on tullut erityisesti naisilta, joiden lähisukulainen kuten sisko tai äiti on sairastunut rintasyöpään. Olemme kertoneet, että ennen geenitesteihin menoa selvitetään syöpäsukupuu. Helpointa on aloittaa tutkimalla jo sairastuneen geenit, jos hän suostuu siihen, toteaa Häkkinen.

Syöpäsukupuu

Häkkisen mukaan syöpäsukupuita tehdään 12 syöpäjärjestön paikallisyhdistyksessä ympäri Suomea. Sukupuuta varten tulee selvittää: Ketkä ovat sairastuneet? Minkä ikäisinä ? Mikä syöpätyyppi on ollut kyseessä? Onko suvussa rinta-ja munasarjasyöpiä? Tai onko useampi lähisukulainen peräkkäisissä sukupolvissa sairastunut ?

– Tämän jälkeen periytyvyyslääkäri ottaa kantaa siihen, onko syytä tehdä jatkotutkimuksia.Vasta tämän jälkeen keskustellaan, mitä geenitesteihin meneminen tarkoittaa ja mitä siitä voi seurata. Esimerkiksi omalla tyttärellä voi olla kohonnut riski sairastua rintasyöpään, toteaa Häkkinen.

Häkkinen uskoo, että rintojen ennaltaehkäisevät poistoleikkaukset tulevat lisääntymään. Häkkinen muistuttaa kuitenkin, että 5000 rintasyöpään sairastuneesta vain 5-10 % on kohonnut riskisairastua syöpään ja heidän riskinsä sairastua syöpään on 50-80%.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin 0800 - 19414

Päivystys maanantaisin klo 10-14 ja 16-18 sekä tiistaista perjantaihin klo 10-14

Neuvontapalvelun toimintaperiaatteet:

•Neuvontapalvelun hoitajat vastaavat syöpään liittyviin yleisluontoisiin kysymyksiin. Neuvontahoitaja.fi -palvelussa ei tehdä diagnoosia.

•Neuvonta on luottamuksellista: hoitajia sitoo vaitiolovelvollisuus.

•Neuvontapalvelussa ei synny hoitosuhdetta, joten siihen ei sovelleta lakia potilaan asemasta ja oikeuksista.

•Neuvontapalvelu ei korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön antamaa neuvontaa, tutkimusta tai hoitoa.

•Huomioithan, ettei neuvontapalvelun hoitajilla ole käytössään aiempia terveystietojasi. Heidän antamansa vastaukset perustuvat kertomiisi terveystietoihin.

(Lähde: Syöpäjärjestöjen nettisivut)

Lue myös:

    Uusimmat