Rinne: Olen tähän tehtävään avoin ihminen, ja lipsahduksia on tullut matkan varrella

SDP:n Antti Rinne puheenjohtajahaastattelussa 1:10
SDP:n Antti Rinne puheenjohtajahaastattelussa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvaa olevansa ihminen, joka puhuu avoimesti, mutta myös lipsahduksia on tullut matkan varrella. Näin hän vastasi STT:n kysymyksiin.

Suurin virhe, jonka olet tehnyt politiikassa, SDP:n Antti Rinne?

– (Naurua) Virheeni liittyvät siihen, että olen tähän tehtävään aika avoin ihminen ja puhun usein hyvin avoimesti miettimättä sitä, saako puheestani väärän käsityksen. Sellaisia yksittäisiä lipsahduksia on tullut tässä matkan varrella.

Kehu toinen puheenjohtaja.

– Kaikki puheenjohtajat ansaitsevat kehut. Tämä on rankkaa duunia ja jotta näihin hommiin tulee valituksi, pitää erityisesti kestää kritiikkiä ja olla uskalias viemään asioita eteenpäin. Erikseen valitsen Li Anderssonin (vas.), koska hänestä tulee vahva intuitio omasta vaimosta ja tyttäristäni. Hän on esimerkki nuoresta naisesta, joka on puhkaissut lasikattoja nousemalla puolueen johtoon ja osoittautunut erittäin sanavalmiiksi ja kyvykkääksi, osaavaksi ihmiseksi.

Mistä olet valmis luopumaan arjessasi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

– Seuraava auto tulee olemaan joko hybridi tai muuten vähäpäästöinen. Nytkin autoni on tosin aika vähäpäästöinen, kuluttaa 4 litraa dieseliä satasella pienellä koneella. Olen alkanut syödä kalaa ja kasviksia paljon enemmän kuin aikaisemmin ja kun ostan lihaa, ostan aina kotimaista.

Oletko feministi ja jos olet, mitä se sinulle tarkoittaa?

– Olen lapsuudenkodissani saanut kasvatuksen, jonka mukaan ihmisen arvo on riippumaton siitä, mikä on sukupuoli, etninen tausta, taloudellinen tilanne tai muu ulkoinen tekijä. Ihminen on ihmisenä arvokas. Näen epäoikeudenmukaisena sen, että sukupuoli määrittäisi ihmisen arvoa. Työtehtävissäni olen yrittänyt edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja sitä, että jokainen voi ihan itse määritellä, mikä hänen sukupuolensa on, eikä se huononna tai paranna ihmistä millään tavalla. Lainsäädäntö (translaki), joka meillä on sterilisaatiosta, on aivan käsittämätön. Se on meitä sitovien kansainvälisten sopimusten vastainen, ja se pitää pikimmiten korjata.

Kenelle lähetit viimeksi Whatsapp-viestin, ja mitä se sisälsi?

– Meillä on vaalityöhön liittyen sisäinen Whatsapp-ryhmä, jossa seurataan, mitä mediassa tapahtuu ja miten muut puolueet toimivat. Puolen tunnin välein sinkoilee viestejä. 

Lue myös:

    Uusimmat