Mainos

Rinnakkaislääkkeitä myyntiin kiihtyvällä vauhdilla

Hinnaltaan edullisempia lääkkeiden rinnakkaisvalmisteita tulee myyntiin kiihtyvällä vauhdilla, koska alkuperäislääkkeiden patentit menevät umpeen.

Hintaero halvimman ja kalleimman lääkkeen välillä voi olla jopa 50 prosenttia. Halvimpia rinnakkaislääkkeitä ei kuitenkaan aina apteekeista löydy, eivätkä lääkäritkään ole niitä helposti määränneet.

Rinnakkaislääkkeiden käyttö säästäisi potilailta kuitenkin huomattavia summia rahaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmasosaa suomalaisista joutuu miettimään, onko heillä tarpeeksi rahaa lääkärin määräämiin lääkkeisiin. Käytössä voi olla kymmenenkin eri lääkettä ja lääkemenot ovat nousseet pilviin.

Hintaero kalleimman ja halvimman lääkkeen välillä voi olla jopa 50 prosenttia. Keskimäärin hintaerot ovat 10-15 prosentin luokkaa. Apteekit ovat velvollisia kertomaan asiakkalle halvemmistakin vaihtoehdoista. Halpoja rinnakkaislääkkeitä ei kuitenkaan aina ole saatavissa ainakaan pienissä apteekeissa. Tämä johtuu siitä, että rinnakkaisvalmisteita voi olla jopa kuudesta kahdeksaan erilaista, mikä on jo mahdoton tilavaatimus pienelle apteekille.

Esimerkiksi verenpainelääkkeitä korvattiin vuonna 2000 noin 176 000 potilaalle. Hoitokustannukset puolestaan olivat lähes 20 miljoonaa euroa eli 120 miljoonaa markkaa. Halvempia rinnakkaisvalmisteitä käyttämällä säästettäisiin vuosittain noin 10 miljoonaa euroa eli 60 miljoonaa markkaa.

Lääkelaitoksen mukaan myyntiluvan saavat lähiaikoina lukuisat allergia-, verenpaine- ja kolesterolilääkkeiden kopiot. Hintoihin on kuin onkin siis tulossa kilpailua.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 09.03.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.