Jari Aarnio sai kahden päivän muuttovapaan vankilasta – rikkoi poistumislupaehtoja jo samana iltana, eikä häneen saatu yhteyttä

MTV Uutisten tiedot: Jari Aarnio hävisi vankilomallaan puoleksitoista tunniksi 1:30
Minne hävisi Jari? Aihetta käsiteltiin MTV Uutiset Livessä sunnuntaina.

Törkeistä huume- ja virkarikoksista yhteensä 13 vuoden vankeuteen tuomittu Jari Aarnio rikkoi hänelle vankilasta myönnettyä poistumislupaa elokuussa 2020. Poistumisluvan ehdoksi oli määrätty sähköinen valvonta, mutta MTV Uutisten tietojen mukaan yhteys Aarnioon katosi viikonlopun aikana 1,5 tunniksi. Hän sai rikkeestään kurinpitorangaistuksen.

Jari Aarnio jakaa Helsingin vankilassa osaston Suomen tunnetuimpien rikollisten kanssa:"Yhteisiä aiheita on vähän" 5:32
Jari Aarnio jakaa Helsingin vankilassa osaston Suomen tunnetuimpien rikollisten kanssa: "Yhteisiä aiheita on vähän".

Pitkää vankilatuomiota istuva Jari Aarnio pääsi Helsingin vankilasta kahden vuorokauden vapaalle perjantaina 28. elokuuta 2020 kello 10. Poistumisluvan ehtona oli sähköinen valvonta eli paikannuspuhelin ja nilkkapanta. Poistumislupa myönnettiin muuttoa koskevan tärkeän syyn ja rangaistusajan pituuden perustella.

MTV Uutisten tietojen mukaan Aarnio kuitenkin rikkoi ehtoja niin, että panta ja puhelin eivät olleet välittömässä yhteydessä. Perjantai-iltana hän ei ollut valvontapuhelimen lähellä vajaan puolentoista tunnin ajan.

Hälytys vankilaan

Aarnio paikantui viimeisen kerran puhelimeen tuona iltana kello 21.29, jonka jälkeen puhelin meni lähetin puuttuu -tilaan ja paikantui vain tiealueelle. 

Sähköisen valvonnan järjestelmä antoi Helsingin vankilalle hälytyksen asiasta. Hälytys käynnistyy, jos vanki poistuu liian kauaksi lähettimestä, jolloin valvontapannan yhteys lähettimeen katkeaa.

Aarnion lähetin palautui toimivaksi uudestaan samana iltana kello 22.51.

Valvontavälineessä oli 81 minuutin katkos, joka ilmentyi valvontapuhelimesta.

Puhelin kangaskassissa

Aarniota kuultiin asiasta lokakuussa 2020. 

Aarnio oli tehnyt tuona elokuisena viikonloppuna muuttoa ja kertoi pitäneensä puhelinta mukanaan koko poistumislupansa ajan. Aarnion mukaan puhelin oli ollut kangaskassissa häntä lähellä rakennuksen väestösuojassa sijaitsevassa varastotilassa. Aarnio oli ollut oman kertomansa mukaan varastotilassa koko muuton ajan.

Muutossa Aarnion apuna oli kolme muuta henkilöä. He liikkuivat Aarnion mukaan kolmella eri autolla. Muuttotavaroita kuljetettiin kaikissa autoissa ja peräkärryissä.

Kun Aarnio poistui paikalta, hän meni pakettiautoon apumiehen paikalle. Kuulemisessa hän kertoi laittaneensa kangaskassin pakettiauton tavaratilaan sivuliukuoven taakse. Aarnion ja puhelimen välissä oli peltinen tavaratilan väliseinä. Aarnio kertoi ajaneensa toisten kanssa huoltoasemalle, missä hän otti kangaskassin pakettiauton tavaratilasta.

Muistikuvat vaihtelivat

Helsingin vankilan henkilökunta testasi Aarnion käyttämää puhelinta ja nilkkapantaa miehen kuulemisen jälkeen. He sijoittivat puhelimen teräsväliseinällä varustetun pakettiauton tavaratilassa olevaan varustelaatikkoon. Puhelin pysyi koko testin ajan yhteydessä nilkkapantaan.

Kun Aarniolta kysyttiin asiasta uudessa kuulemisessa, hän arveli muistaneensa väärin sen, kenen muuttoporukkaan kuuluneen henkilön kanssa hän oli saapunut huoltoasemalle. Hän ei muistanut, että olisi ollut eri autossa matkapuhelimen kanssa. 

Aarnio arveli, että kyse oli inhimillisestä erehdyksestä, eli valvontapuhelin olisi siirtynyt vahingossa tavaroiden mukana eri autoon kuin Aarnio.

Yhteys katkesi väestötiloissa

Aarnion mukaan valvontapuhelin saattoi olla muuttotavaroiden joukossa ja siksi poissa hänen lähettyviltään. Puhelin oli saattanut siirtyä muuttotavaroiden mukana eri ajoneuvoon. 

Puhelimen ja pannan paikannus puolestaan katkesi, koska Aarnio oli oman kertomansa mukaan väestötiloissa, jolloin yhteyttä valvontapuhelimeen ei välttämättä ollut. 

Hän kiisti kuitenkaan luovuttaneensa valvontapuhelinta kenellekään kuljetettavaksi. 

Aarnio myös kiisti rikkoneensa poistumislupaehtoja. Oman kertomansa mukaan hän ei poikennut ilmoittamaltaan reitiltä. Hänen mukaansa poistumisluvan tarkoitus ja toteutuminen oli täysin luvan mukaista.

– Järjestysrikkomuksen syy on inhimillinen erehdys. Rike on laadultaan sellainen, että poistumislupaa on noudatettu lomasuunnitelman mukaisesti, eikä Aarnio ole poikennut reitiltä, hänen valituksessaan todettiin.

Aarnion puolustuksen mukaan hänelle selvisi vasta kuulemisessa marraskuun alussa 2020, että valvontapuhelin oli mahdollisesti osan aikaa toisessa autossa muuttotavaroiden joukossa. Hän puolustautuu olettaneensa tuohon asti olleensa puhelimen välittömässä läheisyydessä.

MTV Uutisten erikoishaastattelussa Jari Aarnio 18:51
Jari Aarnio MTV:n erikoishaastattelussa lokakuussa 2018. Hän oli tuolloin vapautunut tutkintavankeudesta. Katso video!

Vankilan johtaja määräsi rangaistuksen

Helsingin vankilan johtaja määräsi Aarniolle 12. marraskuuta 2020 kurinpitorangaistukseksi kaksi vuorokautta yksinäisyyttä ehdollisena kahden kuukauden koeajalla poistumislupaehtojen rikkomisesta. Aarnio välttyisi siis yksinäisyysrangaistukselta, jos hän ei tekisi koeaikana uutta rikkomusta.

Vankilan johtajan mukaan Aarniolta ei ollut saatu uskottavaa selitystä sille, miksi yhteys valvontapuhelimeen oli katkennut.

Muutama päivä myöhemmin vankilan johtaja lisäsi vielä, että Aarnion käytössä olleet nilkkapanta ja seurantapuhelin oli testattu useita kertoja ja ne olivat toimineet aina moitteettomasti ilman häiriöitä. Lausumassa todettiin, ettei puhelin ollut samassa paikassa ja samassa autossa Aarnion kanssa.

Aarnio valitti päätöksestä

Aarnio sai kielteisen lomapäätöksen vain vajaa kuukausi muuttoviikonlopun jälkeen, syyskuussa 2020. Hänelle ei myöskään myönnetty poistumislupaa 11. syyskuuta 2020 jälkeen. 

Aarnion mukaan lomakiellon olisi pitänyt riittää rangaistukseksi poistumisluparikkeestä, eikä kurinpitorangaistusta olisi pitänyt määrätä.

Aarnio valitti vankilan johtajan päätöksestä, mutta Rikosseuraamuslaitoksen Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen aluejohtaja hylkäsi Aarnion oikaisuvaatimuksen helmikuussa 2021.

Aarnio valitti vielä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi Aarnion valituksen heinäkuussa 2021.

Viime viikolla Helsingin hovioikeus määräsi Aarnion vapautettavaksi tutkintavankeudesta. vuonna 2003 tapahtuneeseen niin kutsuttuun Vuosaaren palkkamurhaan liittyen. Hovioikeuden ratkaisu ei tarkoita, että Aarnio pääsisi kävelemään vankilasta suoraan vapauteen. Ratkaisun myötä Aarnion asema muuttuu tutkintavangista vankeusvangiksi, mikä parantaa hänen oikeuksiaan jossain määrin.

Lue myös:

    Uusimmat