Rikosoikeuden professori toivoo Koskelan murhasta tuomittujen pääsevän pian kuntouttavien toimien piiriin – "Kyllä hekin joskus siviiliin astuvat"

Käräjäoikeuden tuomio Koskelan murhasta oli odotusten mukainen ja hyvin perusteltu, arvioi rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Tolvasen mukaan oikeus on kiinnittänyt huomiota niihin seikkoihin, joihin pitääkin.

–  Ei tämä mitään mukavaa luettavaa ole, vaikka juridisesti onkin kiinnostavaa. Suomessa ei ole olemassa mitään vastaavaa tuomiota, Tolvanen sanoo. 

1:20
Miksi alaikäinen tuomitaan vakavista rikoksista lyhyempiin vankeusrangaistuksiin kuin aikuinen? Näin lapsiasiavaltuutettu vastaa kysymykseen

Tolvasen mukaan ennakoitavissa oli, että näin vakavassa rikoksessa rangaistukset ovat asteikon yläpäästä. Alaikäistä ei voida Suomessa tuomita murhasta elinkautiseen, vaan enintään 12 vuoden vankeuteen.

Jos rikokseen syyllistynyt on iältään 15–20-vuotias ja ensikertalainen, hän istuu tuomitusta vankeusrangaistuksesta vain kolmanneksen. Koskelan murhasta tuomitut ovat olleet tutkintavankeudessa jo viime vuoden joulukuusta lähtien, ja tämä aika vähennetään rangaistuksesta.

Tutkintavankeudessa rajoitukset kovemmat

Jos joku tai jotkut tuomituista nyt valittavat tuomiosta hovioikeuteen, valittaja pysyy edelleen tutkintavankeudessa. Tolvasen mukaan olisi kuitenkin nuorten omaa parasta ajatellen hyvä, että he siirtyisivät mahdollisimman nopeasti tutkintavangeista vankeusvangeiksi.

Näin siksi, että tutkintavankeudessa yhteydenpitoa ulkomaailmaan rajoitetaan enemmän ja mahdollisuudet esimerkiksi opiskeluun ovat huonommat.

– Jos käräjäoikeuden tuomio jäisi voimaan, voitaisiin vankilassa ryhtyä heti kuntouttaviin toimiin, joita nämä nuoret selvästi tarvitsevat, sanoo Tolvanen.

– Vankeus on rangaistuksen suorittamista ja on ihan oikein, että rikoksesta rangaistaan. Mutta kyllä nämä tuomitut joskus siviiliin astuvat, ja silloin olisi hyvä jos he tulisivat vankilasta yhteiskuntaan sopeutuneempina kuin sinne menivät, hän perustelee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja