Mainos

Rikosoikeuden asiantuntija IL:ssä: Viranomaisten mielikuvitus ei riitä Oulun insestitapauksen pahuuteen

Oulussa on nostettu syytteet poikkeuksellisen törkeistä seksuaalirikoksista. Ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään käyttäneen hyväksi omaa tytärtään. Rikokset ovat tapahtuneet vuosina 1999-2008.

Asiasta uutisoi Kaleva.

Syyttäjä vaatii ulkomaalaistaustaiselle miehelle tuomiota törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lehden mukaan oikeuskäsittelyä viivästyttää se, ettei syytetyn olinpaikka ole viranomaisten tiedossa. 

Tytär tuli isälleen useita kertoja raskaaksi. Tytölle tehtiin lukuisia abortteja. Lisäksi hän synnytti isälleen lapsen.

Epäillyn hyväksikäytön aikana uhri kohtasi Kalevan mukaan useita sosiaalityöntekijöitä, lääkäreitä ja psykiatreja, joista kukaan ei joko huomannut tytön hätää tai uskonut, kun hän yritti siitä kertoa.

Rikosoikeuden professorin Terttu Utriaisen mielestä Oulun tapauksessa olisi syytä selvittää myös lastensuojelun työntekijöiden mahdollisesti rikolliset laiminlyönnit.

Insestitapauksia tutkinut Utriainen kertoo Iltalehden haastattelussa, ettei Oulun rikosepäily ole Suomen rikoshistoriassa ainutkertainen.

– Perheen sisäisessä insestissä lasten asema oli aikaisemmin hirvittävän heikko, jos toinen vanhempi ei ryhtynyt nostamaan juttua, hän sanoo lehdelle.

– Meillä viranomaisten oma tausta on usein hyvin keskiluokkainen. He tulevat kunnollisesta kodista, jossa tällaista ei voisi tapahtua. Heidän mielikuvituksensa ei tahdo riittää tällaiseen pahuuteen.

Utriaisen mukaan samanlaisia kokemuksia on kantasuomalaisillakin insestin uhreilla, eikä hän usko laiminlyöntien kulttuurisidonnaisuuteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.