Rikosjutut 1944: Naisia huijattiin "tiedemiehen" kauneustutkimuksella

Mainoksen otsikko oli vetoava: ”Säilytä kauneutesi”. Pikkuilmoitusta julkaistiinkin talvella 1944 useassa lehdessä.

”On kauan tutkittu rumentamisongelmaa ja nyttemmin on eräs saksalainen tiedemies päässyt selvään ja varmaan tulokseen tässä asiassa. Tämä tulos on osoittanut, että kauneus pysyy hamaan hautaan asti ja alkuaan rumatkin kasvot kaunistumistaan kaunistuvat. Ei myöskään tukka harmaannu ennenaikojaan. Hoito ei vaadi lisäkustannuksia.”

Selostus luvattiin lähettää huomiota herättämättä, kunhan vain 50 markkaa seuraa tilauksen mukana.

Rikosten vuosikymmenet

MTV:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä tarkastelee juttusarjassa menneiden vuosien rikosjuttuja. Aiemmissa osissa Sipilä tutustui Kansallisarkistossa vuosien 1914, 1924 ja 1934 raastuvanoikeuden päätöksiin ja poliisin valokuviin. Nyt on vuorossa 1944.

Lue aiempia juttuja täältä

Ainakin sata naista tarttui syöttiin ja lähetti rahansa, nykyrahassa 8,60 euroa.

”Selvitys” tulikin sitten postissa. Se oli yksisivuinen teksti, josta osa on tässä jutussa alempana.

Miten kauneus sitten säilyy?

Saksalaisen tiedemiehen mukaan ihminen rumentuu sen vuoksi että hän on luonteeltaan häijy ja ilkeä tai heittäytyy sellaiseksi. Raivo, vihanpurkaukset ja jatkuva mielikarvaus vaikuttavat ruuansulatusnesteitä valmistaviin rauhasiin, jolloin niiden työskentely heikkenee tai kokonaan lakkaa.

"Ja jos ruoka ei sula, se ei tule ruumiin hyväksi. Mitä kiukkuisempi ja ilkeämpi ihminen on, sitä huonompi on hänen ruuansulatuksensa. Siitä seuraa nopea rumentuminen ja vanheneminen."

Saksalaisen tiedemiehen mukaan hyvä sydän ja lempeä luonnonlaatu ovat tärkeitä. ”Naiselle ei milloinkaan ole kiukkuinen ilme välttämätön, ei edes yleisön kanssa tekemisissä olevalle virkanaiselle”, tekstissä todettiin.

”Saksalaisen tiedemiehen paljastuksen jälkeen jokainen mies kuitenkin naisen naamasta näkee, onko hän luonteeltaan herttainen ja lempeä vai vihainen ja ilkeä”, tekstissä todettiin. Naisen pitäisi olla hyvällä päällä kuin kehräävä kissa, jolloin ”ruoka sulaisi massussa ja siinä olevat ravintoaineet kaunistaisivat kasvoja sisältäpäin”.

Humpuukia!

Poliisi sai välittömästi useampia rikosilmoituksia naisilta, jotka olivat tekstin tilanneet. Humpuukia, kirjoitti eräs.

Poliisi löysi helposti tekstiä myyneen miehen, koska nimikin oli ilmoituksessa. Entinen Puolan kansalainen Dimitri Diditsh myönsi välittömästä, että hän oli itse tuo saksalainen tiedemies.

71-vuotias Diditsh oli muuttanut Suomeen kolmisenkymmentä vuotta aiemmin. Hän oli tehnyt monenlaista kauppaa ja lopulta 1926 ostanut Viipurista talon, jonka vuokratuotoilla hän eli.

Syyttäjä nosti syytteen petoksesta.

Oikeudessa syytetty huomautti selostuksen sisältävän hyviä neuvoja. ”Olen varma että oikeus päätyy samaan tulokseen”, hän totesi kirjelmässä muistuttaen vielä, että 50 markkaa oli pieni raha ja kaikki saivat lehtisen.

Oikeus ei ollut samaa mieltä, vaan langetti neljä kuukautta vankeutta, tosin ehdollisena.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja