Rikolliset avasivat väärillä papereilla kymmeniä pankkitilejä – rikollisliiga tehtaili nettipetoksia ja kierrätti rahaa Suomen kautta

Rajavartiolaitoksen tutkinta paljasti Irlannista käsin toimivan kansainvälisen petos- ja rahanpesuliigan.

Tiedotteen mukaan Rajavartiolaitos pääsi viime vuoden syyskuussa massiivista väärennys-, petos- ja rahanpesuoperaatiota pyörittävän rikollisryhmän jäljille, kun romanialainen mies jäi kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla hallussaan väärä henkilöllisyysasiakirja.

Tapauksesta alkoi tutkinta, mitä tehtiin tiiviisti yhteistyössä muiden Euroopan maiden kanssa. Viranomaisille selvisi, että ympäri Eurooppaa tehtyjen nettipetosten rahoja oli pesty Suomen kautta erityisesti Irlantiin. Rajavartiolaitoksen mukaan Suomen kautta rahaa oli pesty noin 1,5 miljoonaa euroa.

Rahat nostettiin automaateilla

Tutkinnassa ilmeni, että vuoden 2018 aikana rikollisliigan jäsenet olivat perustaneet Suomeen kymmeniä pankkitilejä väärillä henkilöllisyystodistuksilla.

Tämän jälkeen rikolliset tekivät petoksia internetissä ja pyysivät maksun perustamilleen suomalaisille tileille. Kun nettipetoksen uhri oli suorittanut maksun, rahat nostettiin välittömästi pankkiautomaateilta muun muassa Irlannissa.

– Vääriä matkustusasiakirjoja käytetään laajasti myös muuhun kuin rajojen ylittämiseen laittomasti. Väärennysten tehtailu ja käyttö erilaisiin petoksiin on rikollisille tuottoisaa bisnestä, jolla voidaan rahoittaa järjestäytyneen rikollisuuden muuta toimintaa, kertoo tutkinnanjohtaja Juho Sillanpää.

Kolmelle romanialaiselle tuomioita

Irlannissa on tutkintaan liittyen tehty viime viikon aikana etsintöjä, joissa löytyi runsaasti vääriä henkilöllisyysasiakirjoja ja väärennysten valmistamiseen tarvittavaa välineistöä.

Rajavartiolaitoksen tutkimissa tapauksissa kolme romanialaista on saanut tuomiot vyyhtiin liittyen. Suomessa syyskuussa kiinni jäänyt mies oli vankilasta vapauduttuaan palannut Irlantiin jatkamaan rikollista toimintaa ja hänet on nyt otettu kiinni Irlannissa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja